Ta vara på det som blir över.
Idag känns det som fredag. Bara tanken på att vi alla är lediga igen i två hela dagar gör att den fantastiska fredagskänslan verkligen infinner sig här hos oss.
Jag lovade er igår att jag skulle visa vad jag hade fixat till för något med lite rester. De här resterna har vi nog alla just nu och det gäller att ta reda på dem innan det inte går att använda dem längre, pepparkakorna. Igår så gjorde jag en pepparkakscheesecake, lite med min egen twist. Nu har vi smakat av den min man och jag och vi tyckte att den var värd att vänta på.
I en "vanlig" cheesecake använder du dig oftast av philadelphiaost, men jag gjorde experimentet och använde mig av mascarpone istället. Den är lite fetare men lite mindre syrlig i smaken tycker jag och till den botten jag gjorde, på mina hembakade pepparkakor, så tycker jag att det blev väldigt bra då de inte är så söta i sig och ingefäran "slår igenom" lite mer. Då bryter den lite mildare och sötare mascarponen av det på ett bra sätt. Det tips jag kan ge är att smaka av bottendegen och på så sätt avgöra sockermängden i fyllningen.
 
Pepparkakscheesecake 
Botten
  • 25-30 stycken pepparkakor
  • 1 msk strösocker
  • 50 gram smör
Kör pepparkakorna i en mixer eller lägg dem i en plastpåse och kavla tills de blir småsmulade.
Smält smöret och blanda ner strösocker och pepparkakssmulorna tills allt har blandat sig.
Tryck ut det i botten på en form med löstagbar kant.
 
Fyllning
  • 250 gram mascarpone
  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4 dl vispgrädde
Vispa samman mascarpone, äggulor, strösocker och vaniljsocker tills det blir fluffigt.
Ta en ny skål och vispa grädden tills den blir ganska fast i konsistensen.
Blanda ner grädden i mascarponesmeten och häll den sedan över pepparkaksbotten.
Ställ in formen i frysen och låt den stå i minst fyra timmar innan den ska serveras.
Ta ut den cirka 15 minuter innan servering.
Servera den gärna med t.ex. lingon, hjortronsylt, finhackade apelsinklyftor eller något annat som du tycker passar till.
 
Idag kom min julklapp på posten. Jag fick ett presentkort på Odd Molly av mina barn i julklapp och i lördags så beställde jag en kofta därifrån. Det kändes väldigt lyxigt att öppna paketet och hitta den fina påsen inuti kartongen, som jag sedan försiktigt öppnade för att äntligen få prova den nya koftan.
 Jag har länge önskat mig en sådan, men då jag tycker att de är lite dyra så har det inköpet inte blivit av, men nu passade jag på.
En osminkad och ledig look bjuder jag på idag.
Imorgon är det sista dagen på det här året och jag hoppas att ni alla har inbokat lite trevligheter, antingen för er själva, vilket kan vara otroligt skönt, eller tillsammans med nära och kära. 
Själva är vi bortbjudna i morgonkväll och jag ska stå för efterrätten. Vad det blir kommer jag att visa antingen imorgon om jag hinner eller så får det bli en annan dag. 
 
Njut av kvällen!
Var rädd om dig!