Att fylla år.
Något som jag verkligen gillar är att fira födelsedagar. Kanske inte min egen, förutom med mina närmaste i familjen, utan att få fira någon annan. Jag älskar att få baka tårtor av de skilda slag.
Till min son, som i år fyllde 20, fick jag bestämma själv vad jag skulle fixa för tårta. Till min dotter är det lite "värre". Hon har mer krav och vet hur hon vill att den ska se ut. Båda sätten är lika roliga, men dotterns krav är mer av en utmaning, då det finns någon annans förhoppningar på resultatet.
Sonens tårta i år blev en inte helt traditionell gräddtårta, men väldigt god. Botten är kryddad med kardemumma och det yttre skiktet är en blandning av grädde och turkisk yoghurt. Det var första gången jag bakade en tårta av det här slaget och jag blev glatt överraskad av resultatet.
 
Hallon- och blåbärstårta kryddad med kardemumma 
 
Botten
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk stött kardemumma
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Smörj och bröa en form, gärna 15 cm i diameter men valfri diameter går bra.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Värm mjölken och blanda det i äggblandningen.
Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma i en skål. Blanda försiktigt ner det i smeten.
Häll smeten i formen.
Grädda botten i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Tiden kan varier om du tar en annan diameter på din form.
 
Youghurtfrosting
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl turkisk youghurt
  • 2 msk vaniljsocker
Blanda alla ingredienser i en skål och vispa till det blir en bredbar frosting.
 
Tillbehör
  • 3 dl färska blåbär
  • 3 dl färska hallon
  • blåbärssylt
  • hallonsylt
Tårtmontering
Dela botten i tre delar.
Bred blåbärssylt på botten och sedan ett lager av frostingen. Lägg sedan på en bottendel. Bred Hallonsylt på botten och ett lager frosting.
Lägg på den sista bottendelen.
Bred resterande delen av frostingen och dekorera eventuellt med något mönster.
Dekorera med färska hallon och blåbär.
 
Avnjut tårtan i gott sällskap!
 
Kardemumma är något av min favoritkrydda. Den passar ihop med det mesta. 
Ibland när jag ska brygga kaffe lägger jag i några krossade kärnor i kaffetfiltert. Det doftar och smakar underbart. 
Jag försöker att alltid använda hela kardemummakärnor som jag krossar/maler själv. Jag tycker att det blir mer smak när man gör på det sättet än om man köper färdigmalen. Här är den gamla marmormorteln oslagbar. Den är ett arvegods efter min farmor om jag inte minns fel.
 
En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. -Nalle Puh