Torsdagsgöra
När jag kom hem idag så dröjde jag mig kvar ute en stund. Det var så himla vackert och skönt i solen och jag kunde inte annat än att bara njuta! Vi får hoppas att vi får chansen att njuta av vackert väder imorgon också.
Idag så har jag lite träningsvärk i mina muskler. Jag testade en ny träningsapp igår, 7-minutersträning, och den var verkligen jättebra. Det gick förvånadsvärt lätt för att vara första gången, då jag har ibland lite svårt att hänga med och tyda vad det är jag ska göra. Jag blev förvånad av det snabba tempot som man var tvungen att hålla, men det passade mig perfekt. Tänkte att jag skulle ta en omgång till om en liten stund.
Ja det kanske behövs att köra lite hårdträning efter dagens kaka. Eftersom det är torsdag så är det tradition för mig att baka något nytt. Eftersom jag kommer hem lite mer än en timme innan min man så hinner jag fixa och dona lite innan dess. Jag ska erkänna att jag prioriterar bakningen mer än matlagningen den här dagen så det blir oftast något snabblagat eller ännu bättre om det finns något i frysen som bara är att tina upp. Idag fick det bli laxsoppa som fanns i frysen sedan i lördags och till det blev det även en bit av brödet som jag bakade till den. Är du nyfiken på middagen så hittar du recepten här
Dagens bakverk blev en mjuk kaka med smak av honung och ingefära. Både söt och fräsch på samma gång, ja smaken är lite svår att definiera, den måste upplevas!
För att dekorera den så gjorde jag en glasyr som jag har använt till andra bakverk också. Den är mycket användbar och kan spritsas eller bredas över både hårda och mjuka kakor eller på bullar eller butterkakor. Det är bara att testa vad du tycker att det passar på.
Kakan smakar lika gott till förmiddagsfikan som till tekoppen på kvällen.
 
Sticky honeybee 
  • 125 gram rumstempererat smör
  • 2½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk olja, t.ex. rapsolja
  • 1 dl flytande honung
  • 2 ägg
  • ½ dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk malen ingefära
  • 1 äpple, t.ex. Granny Smith
  • 1-2 tsk citronsaft
Riv äpplet ganska grovt och häll över citronsaften.
Rör smör, strösocker, vaniljsocker, olja och honung till en pösig smet.
Rör ner äggen, ett i taget och låt det blandas väl mellan äggen.
Häll i mjölken i blandningen och rör om.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kanel och ingefära i en bunke.
Rör ner mjölblandningen i smeten och tillsätt sist äppelrivet.
Blanda smeten väl och häll den sedan i en välsmord och bröad form.
Grädda kakan i ugnens nedre del, 175 grader, i ca 40 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna under bakduk
 
Glasyr
  • 100 gram philadelphiaost
  • 1½ msk ljus sirap
  • ¾ dl florsocker
Vispa ihop alla ingredienserna i en skål, gärna med elvisp.
Spritsa eller bred ut glasyren på den avsvalnade kakan.
Dekorera gärna med hackad choklad av valfri kakaohalt.
 
Njut av kakan i gott sällskap, tillsammans med nära och kära eller ensam. Men är ni många som ska fika på den så var snabb och ta till dig en bit, för annars riskerar du att bli utan!
 
Jag lämnar er här idag med ett citat som jag tycker är väldigt bra, det finns både på engelska och som översatt till svenska och säkert till många andra språk.:
 
"Allt kommer att bli bra till slut, och är det inte bra så är det inte slut."
-okänd
 
Ta hand om dig!