Röjar-och kladdkakedag
Ibland undrar jag om jag inte skulle platsa i något av alla de här programmen som handlar om människor som hamstrar saker. Jag är inte riktigt i deras kaliber, tack och lov, men ibland undrar jag själv hur det står till där uppe bakom pannbenet. Varför är jag så himla envis och inte slänger/skänker/säljer prylarna som vi inte använder och har varit i den mörkaste vrån i källaren sedan vi flyttade hit, det vill säga i snart 7 år. Kan det vara för att jag ska slippa se eländet? Jag kanske har en aning om att det egentligen skulle hivas, eller inte?
Nu har jag iallafall gjort en hög på källargolvet med bråte som vi inte ska ha längre. Det är fullt funktionella saker, mest blomkrukor och lite prydnadssaker, som jag nu inte vet vad jag ska göra med. Har funderingar på att kanske ha en loppis här hemma när allt röjande är färdigt för det är säkert någon annan som tycker att den prylen skulle passa hemma hos dem. Vi har ju alla olika tycke och smak.
Men, nu måste jag ta lärdom av detta och inte spara på saker och ting, utan hellre göra mig av med det som jag inte känner i hjärtat att det måste få vara kvar i min/vår ägo. Det blir en svår uppgift, men jag ger mig den på att jag ska lyckas!
 
Men något som aldrig blir speciellt långlivat här hemma hos oss är alla former av choklad. Det kan vara en kaka, tårta eller bara en 75% chokladkaka som det naggas av till eftermiddagskaffet eller vinet. Choklad är en passion som vi delar min man och jag. Har vi möjlighet om vi är i en större stad där man kan köpa små smakfulla praliner passar vi alltid på. De två bästa pralinbutiker jag har besökt var en i Visby och en i Malmö. Tyvärr kommer jag inte ihåg namnet på någon av dem då det var några år sedan jag besökte dem, men jag kan fortfarande frammana känslan av att vara i pralinparadiset.
På min födelsedag så bjöd jag på jordgubbstårta, receptet och inlägg hittar du här, men även en kladdkaka med mascarponegrädde och nyplockade hallon. Choklad och hallon är en jättegod kombination tycker jag och har man som jag möjlighet att plocka hallon i trädgården så missar man inte njutningen av detta.
Jag vill gärna att kladdkakan ska vara lite mer åt det sega hållet, men är du mer åt det kletiga hållet så minskar du bara på gräddningstiden lite.
 
Fat på fot IKEA, tårtfatet loppisfynd.
Kladdkaka med hallon och mascarponegrädde 
Kakan
 • 50 gram smör
 • ½ dl olja, neutral smak
 • 2 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 2 tsk vaniljsocker
 • 1 dl brun farin
 • 2½ dl vetemjöl
 • 4 msk kakao
 • 2 tsk bakpulver
 • 1 krm salt
 • 75 gram mörk choklad, max 70%-ig annars blir kakan besk
Sält smöret och häll i matoljan.
Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker och brun farin så att det blir pösigt.
Häll i smörblandningen i smeten och rör om.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt i en bunke.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form.
Grovhacka chokladen och tryck ner bitarna i smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen, 150°, i 30 minuter, kortare tid om du vill ha den kletigare.
 
Mascarponegrädde
 • 1½ dl vispgrädde
 • 150 gram mascarpone
 • 1 tsk vaniljsocker
Vispa samman alla ingredineserna till en fast och krämig konsistens.
 
Spritsa grädden i ett fint mönster på den avsvalnade kakan och dekorera med hallon.
Njut!
 
Fat från IKEA.
 
Nu gäller det att ta vara på resten av dagen fram till klockan halv fem, så länge som jag är ensam hemma. För det är under de ensamma timmarna jag är som mest produktiv och tar tag i saker. Dock gick min plan att klippa gräset i stöpet, då det kom en riktigt kraftig regnskur här precis. Men det blir ju fler dagar.
 
Ta hand om dig!
#1 - Melinda

omg foodporn!

Svar: Ja visst är det! Så njut!
Viktoria Grönqvist Alvin

#2 - Becka

Åh, älskar hallon och kladdkaka, kan ju inte bli annat än bra! :D

Svar: Visst är det så. Så himla gott!
Viktoria Grönqvist Alvin