Smultronstället
Oj vad tiden går fort! 
Igår rann tiden iväg och det fanns ingen tid till att blogga på. Dagen var mycket trevlig med både "besök" på förmiddagen där ett viktigt beslut togs och en årligt återkommande resa tillsammans med mina barn gjordes.
Vi har som tradition att varje sommar åka till Söderköping och äta glass på ett ställe som heter Smultronstället. För er som aldrig har varit där eller har hört talas om det kan jag kort beskriva det som en glassrestaurang där du får en meny med bilder och beskrivningar av olika glassar som du väljer från. Du måste åka dit och vara lite småhungrig, för storleken på glassarna är verkligen large, och när du har ätit upp din glass (om du orkar) så känner du dig som du kommer att rulla därifrån.
 
Min "lilla" glass som hette Sao Paulo, med choklad, passionsfrukt och mycket annat gott!
Här i våra trakter var vädret inte det bästa och regnet hängde i luften och vi trodde då, eller jag trodde då i min enfald att det inte skulle vara så välbesökt då. Men det var nog många människor som hade tänkt samma tanke som mig denna dag.
Ofta är det kö för att få komma in, men det brukar vara kötid på ca en halvtimme innan man får gå och sätta sig och jag trodde att så lång tid kan det aldrig ta den här dagen. Tänk så fel jag hade! Kön var längre än jag någonsin har upplevt under alla dessa, säkert 15 år som jag har åkt dit varje sommar och vi fick vänta i blåst och regn i en timme innan vi fick sittplats. Men väntan är väl värd och man får tänka på att det är själva upplevelsen som man är ute efter. Och jag kan lova att det är ingenting som avskräcker mig, nästa år åker iallafall jag igen! 
Är du nyfiken på stället så kan du hitta dem här. Passa även på att ta en promenad i staden om du har tid, för det är riktigt mysigt att gå längs med de gamla gatorna och du kan även gå en sväng längs med kanalen också och titta på båtarna eller uppleva en slussöppning.
Vi avslutade dagen med att gå och handla födelsedagspresenter till barnen som båda två har fyllt år för ett tag sedan. De är så stora och får själva välja, till viss del, vad de vill ha och därför har vi inte riktigt hunnit med det förens nu. Så det blev lite mysig shopping med efterföljande middag i Linköping innan vi for hemmåt. Det är mysigt och härligt att få rå om sina barn då och då fast de är vuxna. ♥
 
Här hemma äter vi nu rester från födelsedagsfirandet, både vad det gäller maten och fikabrödet. 
Jag brukar försöka ordna till en jordgubbstårta i någon form till det att min födelsedag ska firas. Det har hänt att det inte har funnits några "gubbar" vid den tiden på sommaren men i år fick vi tag på riktigt söta och goda jordgubbar så jag kunde bjuda på det på kalaset. Några egna jordgubbar är det dåligt med, det finns några enstaka och det beror på att vi satte nya plantor i år.
Min tårta fyllde jag med lime curd, mascarponegrädde och jordgubbar och dekorerade den med gräddde, jordgubbar och chokladmynta. Det blev en frisk och fräsch tårta som vi alla avnjöt i måndagskväll.
 
 
Jordgubbstårta med lime curd och chokladmynta
Botten
  • 3 ägg
  • 2½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker så det blir pösigt.
Smält smöret och häll i mjölken.
Rör försiktigt ner smörblandningen i smeten.
Blanda vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd ner mjölblandningen försiktigt i smeten.
Häll smeten i 2 smorda och bröade formar, jag använde formar med diametern 18 och 15 cm.
Grädda bottnarna mitt i ugnen, 175°, i ca 25 minuter.
Låt bottnarna svalna helt innan du sätter ihop tårtan.
 
Lime curd
  • skal och saft från 3 limefrukter
  • 1½ dl strösocker
  • 2 ägg
  • 50 gram smör
Häll saft och skal från limefrukterna, strösocker och ägg i en kastrull.
Ställ kastrullen på plattan och vispa ständigt tills den tjocknar, annars blir den klumpig.
Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret och rör tlls allt smör har smält.
Häll upp på burk att svalna.
 
Mascarponegrädde
  • 250 gram mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa alla ingredienserna tills du får en tjock och krämig konsistens.
 
Dekoration
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • lime curd
  • jordgubbar
  • 2-3 kvistar chokladmynta
Montering 
Dela varje tårtbotten på mitten så du får 4 delar allt som allt.
Lägg en botten på ett fat och spritsa en ring längst med kanten med mascarponegrädden.
Fyll med ett lager lime curd innanför ringen och bred sedan ett lager med mascarponegrädde ovanpå.
Skiva jordgubbar och lägg ett lager ovanpå mascarponegrädden.
Upprepa detta mellan alla lager, dvs tre gånger.
Lägg på locket.
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Täck hela tårtan med grädde och dekorera den på valfritt sätt med jordgubbar och chokladmynta.
 
Njut vidare av dagen och ta hand om dig!