Smulig hallonpaj
Hej nu är jag här igen! 
Igår kände jag att jag ville låta er slippa läsa ett halvtorftig inlägg som skrevs i all hast och istället sparade jag det tills idag då tiden inte är pressad. Jag tror att det var ganska så omtänksamt gjort av mig.
 
Gårdagskvällen spenderade jag med mina underbara arbetskollegor och vi hade lite roligheter tillsammans. Vi brukar försöka hitta på något tillsammans minst en gång per termin och nu var det dags. Det blev god mat och dryck på restaurang i staden och sedan som avslutning deltog vi i en Quizz, där vi kämpade väl men inte nådde hela vägen fram. Svåra frågor var det och poängen räckte ungefär till hälften av det som var max. Men som man säger till barnen, det viktigaste är inte att vinna utan det är att delta.
 
Fredagar så kommer jag hem först här i vårt hus. Väldigt skönt tycker jag då jag får möjlighet att krypa ner i soffhörnet en stund och vila innan det är dags att ta sig an middagsbestyren. En sådan här dag i veckan är jag ganska mör i både kropp och knopp och känner inte för att dra igång något stort vad det gäller matlagning. Dock kände jag att vi nog hade gjort oss förtjänta av något lite gott och festligt till kaffet efter maten, men orken räckte inte till något större projekt.
Något som är både lätt och snabbt att fixa till när man är lite sugen på något gott är en liten smulpaj. Det ger en liten terapikänsla över att ställa sig och nypa ihop ingredienserna till en smulig massa och under den tiden som man styr med det hinner man bearbeta veckan för att sedan kunna lägga den bakom sig.
Idag blev det fyra små pajer istället för en stor och de blev fyllda med hallon och kardemumma. Man kan givetvis göra på de frukter eller bär som man har hemma, men den måste serveras med vaniljsås!
 
 
 
Smulig hallonpaj med kardemumma
1 stor eller fyra små
 
Smuldeg
  • 115 gram kallt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
Nyp samman alla ingredienser till en smulig massa.
 
Fyllning
  • 400 gram frysta hallon, eller andra bär
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 1 msk strösocker
  • smör till formen/formarna
Smörj formen/formarna.
Fyll formarna med hallonen.
Blanda kardemumma och strösocker och strö över hallonen.
Fördela smuldegen i formarna.
Grädda i mitten av ugnen, 200°, i 20 minuter.
Servera den gärna ljummen med riktigt kall vaniljsås.
 
 
 
 
 
Idag fick solljuset som letade sig in genom fönstret bestämma färgsättningen i bilderna. Det blir en härlig kontrast i dem då några är tagna när solen kikar fram helt och några bilder har solen en tunn molnslöja framför sig.
 
Imorgon är det kungens födelsedag och Valborgsmässoafton. I år har vi inget bestämt utan det blir nog en lugn tillställning här hemma för oss. Det är nu många år sedan vi var iväg och tittade på någon brasa då det oftast har varit ganska kallt och inte det roligaste vädret att vara ute i. Men ni som har en hög med ris som ni tänker elda upp i morgon, snälla ni ta en extra koll så att det inte ligger en liten igelkott och sover därinne.
 
Ta hand om dig!
#1 - JUNITJEJ

Så gott det ser ut!

Svar: Tack! Det är verkligen gott! Ta hand om dig!
Viktoria Grönqvist Alvin