Cykelfest

Igår hade vi den årliga cyklefesten som jag skrev om igår. Min man och jag stod för förrätten i år och vi bjöd på en grönsaksbruschetta och parmaknyten. Som välkomstdrink bjöd vi på lite rosa bubbel med jordgubbe och för att kunna tillgodose alla smaker så serverade vi öl, vitt och rött vin till maten och givetvis alkoholfritt alternativ och vatten! Det är altid svårt att veta vad andra gillar för något att dricka till maten och då gäller det att ha bunkrat upp med lite av varje.
 
 
 
 
 
 
 
Det är alltid lite pirrigt att invänta sia gäster då man inte har en aning om vilka det är som kommer att ringa på dörren men ett jättebra sätt att stifta nya bekantskaper på. Jag som inte är från samhället från början får på det här sättet upptäcka nya ansikten varje år då vi är med. 
 
 
 
Årets gäster var både gamla och nya bekantskaper och den en och en halv timme som vi hade till förfogande gick snabbt förbi innan det var dags att öppna kuvertet där det stod var vi skulle ta vägen sedan för att äta varmrätt. Samma procedur med kuvertöppnande hände sedan på varmrättsstället där vi fick reda på var vi skulle ta vägen och äta efterrätt. 
Det blir en salig blandning av olika matstilar då man åker runt och äter hos varandra, men det är lite av tjusningen tycker jag. Det blir en tre-rättersmeny som inte är komponerad att höra ihop och vi fick äta vår förrätt med italiensak inslag, varmrätten bestod av potatisgratäng och fläskfilé och efterrätten var en pannacotta som serverades med bär och hallonpuré. Ja ni hör vilken härlig salig blandning av smaker, men ack så gott det var överallt!
Sedan efter att all mat var intagen fick vi ta cyklarna igen och bege oss till en gemensam festlokal för att avsluta en fantastiskt trevlig kväll med alla övriga deltagare. Vi cyklade in här på gården strax innan klockan ett i natt så dagen idag har gått lite långsamt tempo ska jag erkänna. Men det var det värt!
 
Mitt i all pirrighet och stress så glömde jag att fotografera maten så jag kan tyvärr bara erbjuda er recepten, men då det inte är något avancerat så tror jag att ni fixar det utan några bilder på den.
 
Parmaknyten 
6 portioner
 • 250 gr kesella kvarg, naturell
 • 6 soltorkade tomater i olja
 • ½ dl färsk basilika
 • salt
 • svartpeppar
 • 12 skivor parmaskinka
Låt kvargen rinna av i ett kaffefilter i cca 3 timmar.
Blanda samman kvarg, tomater, salt och peppar.
Hacka basilikan fint och blanda ner den i fyllningen.
Ta en skiva skinka och lägg en klick av smeten i ena kanten. 
Rulla ihop skinkan till en rulle som du sedan antingen ställer upp eller låter den ligga ner.
Förvara dem i kylskåpet fram till serveringen.
 
Grönsaksbruschetta 
6 portioner
 • 6 minibaguetter
 • 1 liten zuccini
 • 75 gr soltorkade tomater i olja
 • 3 msk finhackad basilika
 • olivolja
 • 2 dl créme fraiche parmesan&vitlök
Dela baguetterna nästan rakt igenom.
Vik ut dem så att de har den skurna ytan uppåt och rosta dem lätt i ugnen.
Skär zuccini och tomater i små bitar och fräs dem i olivolja tillsammans med basilika.
Bred ett lager med créme fraiche på varje skuren yta på bröden och toppa med de frästa grönsakerna.
 
Servera ett helt bröd tillsammans med två rullar av parmaskinkan och gärna några solvarma små tomater av olika sorter.
 
Nu njuter vi vidare av den vårsol som har visat sig hela dagen och ser fram emot nästa vecka som "bara" är fyradagarsvecka för att sedan kunna njuta av ett mycket välbehövligt påsklov!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: