Nougatkaka

Nu när det är vår då börjar verkligen utesäsongen, eller kanske rättare att säga utesäsongerNA. För det är på gång med många olika göromål ute, det är trädgårdsland som ska göras iordning inför odlingstiden, byta vinterdäcken mot sommardäcken på bilen, men inte minst utefikasäsongen är här!
 
Jag älskar att sitta på min "dasstrappa" och bara insupa solens strålar och då gärna med kaffekoppen i handen. Och varför då inte en liten kaka till kaffet?
Nu när det är fint väder så är jag inte så sugen på att stå inne och baka något som är tidskrävande utan väljer ofta kaksorter efter tidsåtgången. Sedan kan jag utnyttja regniga dagar till annat så som bullbakning och lite mer avacerade kakor som är värda att ha på lut inför de fina fikastunderna på helgen.
Att baka i långpanna, med få ingredienser och inget som tar lång tid är oftast de saker jag tittar på om jag ska baka en solig dag eller en eftermiddag i veckan. Det finns så många olika sorter att baka och nu häromdagen så snubblade jag över ett recept på en nougatkaka som bakas i långpanna, har få ingredienser och tar inte lång tid i köket för att få färdig. Det är nästan som ett sånt där chokladägg ni vet... tre önskningar i en...
 
 
 
Nougatkaka 
  • 9 dl havregryn
  • 3 dl strösocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 300 g smör
  • 250 g nougat
Blanda samman havregryn, strösocker och bakpulver i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner det i de torra ingredienserna.
Häll smeten i en långpanna, ca 25x30 cm, som du har lagt ett bakplåtspapper i botten på.
Grädda kakan mitt i ugnen, 175º, i ca 20 minuter.
Ta ut kakan ur ugnen och hyvla nougaten tunnt och täck den varma kakan med.
Låt kakan svalna helt, helst i kylskåp, innan du skär lagom stora bitar av den.
 
Mina fina koppar från Miss Etoile passar bra till mycket!
 
 
(Korten blev inte de bästa då jag fotade lite sent på kvällen och är inte riktigt kompis med min blixt och de inställningar som behövs göras för att få det bra, men jag tror säkert att ni kan njuta av dem ändå.)
 
Nougat är en smaksättare som jag glömmer bort allt som oftast. Jag gillar smaken av nougat mer och mer ju äldre jag blir, men hoppas att det inte är ett ålderstecken att vara nougatälskare! Eller, äsch vad sjutton, jag gillar det jag gillar och så får det vara bra med det!
Och förresten! Ni vet ju att man är inte äldre än vad man känner sig!
 
Ta hand om dig!
1 norrbotten emma:

skriven

gu va gott =)

Ha en bra dag

Svar: Ja inte dumt alls! 😋
Viktoria Grönqvist Alvin

2 Hanna Karlsson:

skriven

Åh vilken kaka! Måste testa. :-)

Svar: Ja det tycker jag att du ska! 😀
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: