Påsktårta
Dymmelonsdag och några få dagar kvar till påskafton. 
Vår påskaftonsmat består oftast av janssons, sill, skinka, köttbullar och prinskorv, det vill säga mat med ganska mycket sälta i och det kan kräva sin lilla söta avslutning med en liten tårta.
 
Att jobba med tema när jag gör tårtor kan jag tycka det är roligt, dock kan det vara lite knepigt då det gäller teman som jag inte är det minsta insatt i som Trolls och andra nyare barnidoler. 
De vanliga traditionella teman som hör ihop med högtider är alltid enklar av olika orsaker, men allt som oftast finns det alltid flera saker att välja på och jag kan då ta det som är mest välkänt för mig. Att bygga en tårta på såna premisser och eget tycke blir heller inte så stressande utan jag känner att jag har större spelrum och kan ändra min grundtanke eftersom jag känner att jag vill medan beställda tårtor med snävare och lite okända teman gör att jag inte riktigt vågar ta ut svängarna och testa mig fram på samma sätt.
För något år sedan byggde jag en påsktårta till oss och det fanns en idé från början och allt medan jag byggde på så formade mina misslyckanden nya tankar och idéer som jag försökte att förverkliga. Det var jätteroligt att göra den och vad jag minns så smakade den riktigt bra också. Så kanske kan den vara en inspirationskälla till dig om du har en tanke på att baka en tårta till påsk.
 
 
Påsktårta 
Botten
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt poröst.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten och se till att det blandar sig väl.
Häll smeten i en smord springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda längst ner i ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp kakan och låt den svalna.
 
Chokladfluff
  • 125 gram mjölkchoklad av god kvalitét
  • 3 dl vispgrädde
Värm grädden försiktigt, den får inte koka.
Smält chokladen i grädden.
Låt blandningen svalna i kylskåpet tills den är riktigt kall.
Vispa upp den fluffigt med elvisp.
 
 
Björnbärsmousse
  • 3 gelatinblad
  • 225 gram björnbär, färska eller frysta
  • ½ dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Koka ihop björnbär, strösocker och vatten i en kastrull.
Sila bort kärnorna genom en finmaskig sil.
Ta upp gelatinbladen och krama ut vattnet.
Smält gelatinet i den varma saften.
Låt saften svalna.
Vispa grädden till en fast konsistens.
Häll i björnbärssaften och blanda väl.
Låt blandningen stå i kylen en stund innan du använder den.
 
Smörkräm
  • 200 gram rumsvarmt smör
  • 4 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • drygt ½ dl kokande vatten
Vispa samman smör, florsocker och vaniljsocker.
Tillsätt det varma vattnet lite i taget under ständig omrörning.
Fortsätt vispa smörkrämen i 10 minuter.
 
Chokladägg 3 st
  • 75 gram mjölkchoklad av god kvalitét
  • 3 ballonger och snöre
Blås upp ballongerna i lagom storlek av ett ägg.
Knyt ett snöre i varje ballong.
Smält chokladen i vattenbad och temperera den tills den är ca 35 grader.
Doppa ballongerna i chokladen så att halva ballongen är täckt av choklad.
Häng upp ballongerna så att de hänger fritt och chokladen får chansen att stelna. Eventuellt får du hänga in dem i kylskåpet efter en stund.
Punktera ballongerna och lossa dem försiktigt från chokladen.
Förvara äggen i kylskåpet tills de ska användas.
 
 
Montering
  • tårtbotten
  • chokladfluff
  • björnbärsmousse
  • smörkräm
  • sugarpaste, 500 gram (om du ska göra både lock och dekorationer, ska du bara göra lock räcker 250 gram)
  • 2 paket chokladfingrar, kex
  • chokladägg
  • godisägg
  • ev. sidenband
Dela botten i tre delar, jag skar den även i en äggform.
Bred ut chokladfluffet på den första bottnen och lägg på den andra botten.
Bred ut björnbärsmoussen och täck med den tredje och sista botten.
Smörkrämen breds nu på i ett jämnt lager både på toppen och på sidorna.
 
 
Färga ev. in 250 gram sugarpaste och kavla ut till ett lock stort nog att täcka toppen på tårtan.
 
 
Ställ chokladfingrarna runt om kanten så långt de räcker.
Spritsa smörkräm i ett fint mönster på kanten som inte är täckt av fingrarna.
Spritsa smörkräm där chokladäggen ska ligga och tryck försiktigt fast dem.
Dekorera tårtan på valfritt sätt med godis och sugarpastefigurer.
 
 
 
 
 
 
I år vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på för sött och gott till efterrätt, men jag tror inte att det blir någon tårta. Men man ska aldrig säga aldrig!
 
Ta hand om dig!
#1 - Anita

Wow, otroligt fin :D

Svar: Tack så jättemycket! Ha en bra dag!
Viktoria Grönqvist Alvin