Vaniljrutor

Känns som det var jättelänge sedan som jag bakade och lade upp det här! Jag ska erkänna att det har varit dåligt med bakande här hemma nu den senaste tiden, vet inte riktigt varför det har blivit så. 
Men i torsdags så tog jag mig tid att baka en kaka och för att göra det så enkelt som möjligt för mig så gjorde jag en kaka som gräddas i långpanna. Det är både smidigt och inte så tidskrävande att baka på detta sätt och det finns så mycket olika goda recept att baka efter så det är lätt att hitta något efter varje tycke och smak. 
En annan fördel med kakor som bakas i långpanna är att de skärs i rutor och dessa rutor kan jag anpassa efter mitt eget tycke och vilka burkar som de eventuellt ska förvaras och frysas in i.
Jag har till exempel sparat alla dessa burkar som har blivit då jag har köpt kakor, jo jag köper faktiskt kakor ibland, och knäckebröd då man gynnar en förening eller skolklass. Det har blivit några genom åren och dessa burkar har perfekt storlek för att stapla i frysen då jag i perioder bakar mer än vad vi kan äta upp för stunden. Det är inte så dumt att både återvinna och spara pengar på en och samma gång!
 
Torsdagsbakningen blev en vaniljruta och är i grund och botten ett recept som heter vaniljhjärtan i långpanna. Jag modifierade det lite och då jag inte tyckte att smaken var vaniljhjärta direkt utan en mer egen smak så valde jag att kalla min kaka för vaniljruta istället. Men kärt barn kan ha många namn eller hur det nu var...
 
 
 
Vaniljruta 
Deg
  • 250 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
Kör samman alla ingredienser i en matberedare med kniv.
Dela degen i två delar och tryck ut den ena delen i botten på en smord långpanna, ca 20x30 cm.
Gör fyllningen.

Fyllning 

  • 2 dl Kesella vanilj
  • 1½ dl creme fraiche
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Häll fyllningen över botten i långpannan.
Ta resterande av degen och smula över den över kakan i ett jämnt lager.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
Pudra över florsocker när kakan svalnat och skär den i lagom stora rutor.
Kakan gör sig bäst om den får stå över natten och sätta sig ordentligt om du kan hålla dig tills dess. 
 
 
 
 
 
Nu är det bara att fortsätta att njuta av söndagen och den tidvis soliga eftermiddag som det bjuds på här. Jag har hunnit med att vara ute och styra en stund i mitt lilla dass, måste ju försöka få ordning på alla saker nu innan den stora odlingssäsongen drar igång med att så frö i trädgårdsland och i år ska jag även försöka få färdigt mitt bärland som jag startade upp förra året. Än så länge har det bara blivit jordgubbsplantor där men jag skulle även vilja få plats med ett par blåbärsbuskar och lite hallon. Vi får väl se vad det blir av det...
 
Ta hand om dig!
1 Linda:

skriven

Men gud så goda! Önskade jag var bättre på att baka!

Svar: Åh det här lovar jag att du fixar! Behöver verkligen inte bli "snyggt"!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: