Frihet och mandelbiskvier
Tjoho! Äntligen! Det är nog så jag kan sammanfatta dessa två dagar som snart har passerat. Det har varit mycket bilåkande och då körande för min del, men det har varit så värt det!
Nu har min dotter efter åtta sorger och sjuttioelva bedrövelser äntligen lyckats med både uppkörning och uppskrivning för bilkörkort! Och med det gjort, också återfått den frihet som man som nittonåring behöver och är så värd att ha!
Ni som inte är med i den här svängen med att era barn tar körkort kan knappast föreställa er den frustration som infinner sig, både hos förälder och barn, då det knappast inte finns tider för varken uppkörning eller uppskrivning i närheten där man bor inom de tidsramar som allt kräver. För allt är ju uppbyggt på att du ska klara allt på första försöket, men mellan dig och mig, hur många gör det egentligen? Lång tifrån så många som man tror...
Nu klarade min dotter uppkörningen för någon vecka sedan men klarade tyvärr inte uppskrivningen. Ja då är det "bara" att boka en ny tid, men inte på hemmaplan för det finns inga tider att tillgå på bra länge. Så igår blev det en tripp till Växjö för att skriva, men tyvärr så var det något enstaka fel "för mycket" för att bli godkänd. Så boka en ny tid tills idag i Linköping, där hon glädjestrålande klev ut med godkänt prov och kan numer stoltsera som bilförare av högsta dignitet och av högsta rang! Bra jobbat Andrea!!! Jag är så stolt över henne att hon genomförde det med den bravur som hon gjorde, då hon varje gång hon inte lyckades var på väg att ge upp allting och ge fullständigt fan i att ta det där körkortet. Men nu sitter hon ensam i bilen på väg till tjejkompisarna i Motala och hon är så värd allt detta efter det hårda slit och jobb hon har lagt ner för att få den frihet hon förtjänar! Ni kan tro att det här mammahjärtat svämmar över av stolthet!
 
 
Väl hemma igen, efter en liten snabblunch och snabbshopping ute på Tornbyområdet, så var det dags för mig att börja förbereda lite inför morgondagens nyårsmiddag. I år har vi valt att "fira" själva då vi inte känner att vi har orken för något större baluns och kan behöva få tiden att bara vara han och jag en stund och bara njuta av nuet. Jag ska använda mina plankor som jag fick i julklapp, men är inte riktigt i tanken än om det ska bli den vanliga traditionella planksteken eller om jag ska ta och göra en med en liten twist. Vi får se hur det blir och jag lovar att återkomma med menyn en annan dag.
Efterrätten har jag dock redan bestämt och som vanligt kan jag ju inte ta receptet rakt av utan jag måste ju göra om det lite. I orginalreceptet så ska man använda sig av havreflarn, vilket jag tycker är en underskattad lite sötsak, men valde istället att byta ut den mot mandelbiskvier. 
Dessa biskvier finns ju att köpa i vanliga mataffären, men då jag hade alla ingredienserna hemma valde jag att baka dem själv. Det är varken svårt eller något konstigt och så gott som det är till t.ex. varm nyponsoppa med vaniljglass så kommer de säkerligen att gå åt de biskvier som inte används imorgon.
 
 
Mandelbiskvier 
ca 24 stycken
  • 100 gr mandelmassa
  • 50 gr strösocker (knappt 1 dl)
  • 25 gr äggvita (ung. 1 äggvita)
Riv mandelmassan ganska fint på ett rivjärn.
Blanda den rivna mandelmassan med strösockret.
Rör ner äggvitan och blanda tills smeten är klumpfri.
Klicka eller spritsa ut mandelsmeten på ett bakplåtspapper.
Grädda biskvierna mitt i ugnen, 180°, i 7-8 minuter eller tills de har fått fin gyllenbrun färg.
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag snart ta och glida ner i soffan och bara pusta ut efter de här två dagarna som har innehållit en hel del besvikelse men mest av allt glädje och stolthet!
 
Ta hand om dig!