Lime-kokostoscarutor

Så här i vintertid behöver man fylla på med mycket C-vitamin för att hålla sig pigg och kry. Jag tar kanske steget lite längre och vill påstå att det behövs både C-vitamin och något sött, dock är det inte vetenskapligt bevisat men då jag har praktiserat det under helgen så kan jag lova att mår ganska trivsamt efter en sådan kur. Och att må bra psykiskt är precis lika viktigt som att må bra fysiskt.
 
Just nu kan man hitta mycket fina citrusfrukter i affärerna och igår inhandlade jag några limefrukter som jag egentligen inte hade någon plan för vad jag skulle göra med dem. Men då just citrusfrukter har flera användningsområden i både matlagning och bakning och att det går att använda både skal, saft och fruktkött så var det lite svårt för mig att bestämma vad det skulle bli.
Kokos är en smak som passar bra ihop med just lime och då jag tycker om det lite sega och mjuka i en kaka så blev resultatet en lime-kokostoscakaka. En kaka som bakas i långpanna, helt pefekt om man ska baka till många eller om man vill att det ska vara lite enkelt och inte bli så stökigt i köket.
 
 
 
Lime-kokostoscarutor 
ca 25 bitar
 
Botten:
  • 200 gr smör
  • 4 ägg
  • 5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 limefrukter, skal och saft
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Tillsätt salt, vetemjöl, skal och saft från lime och det smälta smöret i smeten.
Rör försiktigt altt till en jämn smet.
Häll smeten i en långpanna, ca 25x35 cm, som du klätt med bakplåtspapper.
Grädda kakan mitt i ugnen, 200°, i 15 minuter.
Under tiden kakan står i ugnen förbereder du toscasmeten.
 
Toscasmet:
  • 75 gr smör
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 150 gr riven kokos
  • 2 dl strösocker
Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt det koka ihop i 5 minuter.
Bred smeten över kakan och ställ in plåten ytterligare 10-15 minuter tills toscan har fått fin gyllenbrun färg.
Låt svalna i plåten och skär den sedan i lagom stora bitar.
 
 
 
 
 
 
Fatet är ett loppisfynd och servetten kommer från Green Gate.
 
Resten av dagen får nog gå i vilans tecken då jag har hållt igång med både det ena och det andra tidigare idag. Det gäller att njuta av de lediga stunder som blir och det är ju trots allt helg.
Hoppas att du får en fortsatt härlig söndag och passa på att bara vara en stund eller två, för det är du värd!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: