Dammsugare med smak av Xanté

Dagen började tidigt här idag då jag skjutsade söta dottern till hennes sommarjobb som hon skulle börja klockan sju. Att vakna till vid 6-tiden på morgonen gör mig ingenting, då jag är relativt morgonpigg, och håller jag bara igång så hinner inte tröttheten bita sig fast under dagen.
 
Då dagen startade molnigt här i min landsdel så var det ingen idé att hitta på någon syssla ute. Det fick bli lite innegöra som jag har låtit vara till en dag som denna. Då det blev lite "rester" efter det senaste tårtbakandet så hade jag redan bestämt att det skulle bli en omgång dammsugare av dem. Jag hade glömt att köpa Arrak och hade heller ingen punsch hemma i barskåpet så där var jag tvungen att tänka om. Men en snabb överblick över de "ingredienser" som fanns i skåpet kunde jag konstatera att det var mest av whiskey, vilket absolut inte är något för mig, och några små slattar av olika likörer. Men där längst bak i skåpet så stod det en Xanté, och det är en smak som jag gillar. Det är bara att testa tänkte jag, för det kan ju inte värre än att misslyckas.
 
 
 
Dammsugare Xanté 
ca 20 stycken
  • 7½ dl kaksmulor med smak av choklad
  • 75 gr rumsvarmt smör
  • 2 msk Xanté
  • 400 gr marsipan eller en blandning av hälften marsipan hälften sugarpaste
  • potatismjöl till kavling
  • 100 gr mörk choklad, 70%, av god kvalité
Blanda samman kaksmulor, smör och Xanté i en bunke.
Dela degen i tre delar och rulla dem till avlånga rullar, ca 2 cm i diameter, och låt dem vila i kylskåpet någon timme.
Kavla ut marsipanen och skär remsor som är lagom breda för att kunna täcka kaksmetsrullarna.
Täck rullarna med marsipanen och lägg dem med skarven nedåt.
Skär rullarna i ca 4 långa bitar.
Smält chokladen i vattenbad och doppa ändarna på rullarna i chokladen.
Låt rullarna vila på ett bakgaller tills chokladen har stelnat.
Sedan är det bara att njuta av dem!
 
 
 
Fat loppisfynd, servette Green gate.
 
Solen kikade fram här ett tag på eftermiddagen så jag hann med att sitta i solstolen en stund. Så härligt att braa få luta sig bakåt och njuta av solen, lugnet och ledigheten! 
Jag tycker mig märka att det är en hel del som går på semester idag och jag hoppas att ni alla får en härlig solig och lugn semester fylld med saker som du vill. Men glöm inte bort att kika in här hos mig!
 
Ha det gott!
1 frida G Svensson:

skriven

jag vill så gärna göra egna dammsugare men det verkar så svårt!

Svar: Nja, svårt och svårt. Det kan vara lite "baltigt"... Se till att du inte gör dem den varmaste dagen på sommaren och tycker du att smeten är för mjuk så ställ in den i kylskåpet ett tag. Ett knep kan vara att använda engångshandskar när du arbetar med smeten. Jag upplever att det inte fastnar så mycket då, då bara det att smeten sitter på händerna kan vara ett irritstionsmoment i sig. Ta det bara lugnt och låt varje moment ta ett tag så ska du se att det blir jättebra! Våga prova och prova många gånger. Jag lovar dig att jag lyckas verkligen inte på första försöket många gånger, men jag är ju så himla envis så jag ger mig inte utan testar igen, och igen, och igen.Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: