Fläderblomstider

Vi har en fläderbuske i vår trädgård som just nu blommar för fullt. Det doftar verkligen av dess blommor och vi får njuta av doften när vi sitter ute i vår utemöbel då den är precis intill. Stora vackra blomklasar som blir fler och fler för varje dag.
Jag tycker att det är synd att inte ta vara på dem och förra året blev det fläderchampage och fläderbärsmarmelad och i år blir det fläderblomssaft och jag tänker spara en del blomklasar så att det blir bär i år igen för att koka lite marmelad då den blev så himla god.
 
Att göra fläderblomssaft är inte så svårt och det recept som jag följer är så lätt att det går inte att misslyckas med. Just nu står det en omgång på bänken i köket som jag ordnade lite tidigare ikväll och det kan nog hända att det blir några omgångar till i veckan som kommer.
Att sitta i utemöbeln en varm sommardag under parasollet och njuta av ett glas kall flädersaft är helt fantastiskt och varför inte passa på att använda saften till att göra en midsommartårta med flädermousse och jordgubbar, supergott kan jag lova!
 
 
 
Fläderblomssaft 
ca 1½ l saft
 
  • 20 blomklasar fläder
  • 3 citroner
  • 40 g citronsyra
  • 1 l vatten
  • knappt 1 kg strösocker 
Tvätta och skiva citronerna.
Lägg dem i en stor bunke.
Skölj av fläderblommorna, de kan ibland innehålla lite extra ingredienser, och lägg ner dem i bunken med citronerna.
Häll över citronsyran.
Koka upp vattnet och häll över det över fläderblommorna och citronen.
Sätt över ett lock och låt det stå svalt i 48 timmar.
Sila av saften, helst genom en silduk.
Rör ner strösockret i saften.
Koka upp saften och låt den koka i ca 5 minuter.
Skumma av den.
Låt saften svalna och häll sedan upp dem på tätslutande flaskor.
 
 
 
 
Nu är det dags att ladda upp inför de två sista aretsdagarna innan det blir semester för min del. Det är något som jag ser fram emot, långa lata lediga dagar som jag kan fylla med vad jag vill!
 
Ta hand om dig!
 
 
 

Kommentera här: