Prinesstårta
I helgen fick jag en annan syn på vad en prinsesstårta kan innebära. Det vi oftast tänker på och associerar till är den gröna marsipanklädda tårtan med mycket grädde och vaniljkräm samt hallonsylt. Den är absolut inte dum i smaken, nej den är len och söt, men min prinsesstårta innefattar något helt annat än det.
En rosa "puffig" skapelse med pärlor runt kanten och en bedårande söt tiara på toppen. Inuti fylldes den med jordgubbskompott, vispad grädde och vaniljmousse, spacklad med smörkräm och klädd med sugarpaste, allt för att passa en 6-årig prinsessa.
 
Det är jätteroligt att göra tårtor, men barntårtor är nog både det roligaste och svåraste att ta sig an. Det ska vara fint och tilltalande, nästintill wow-faktor, samt att det ska vara smaker som inte är för udda och "konstiga" och det ska smaka naturligt med så lite E-medel som möjligt!
 
Både födelsedagsbarnet och dess föräldrar var nöjda, vilket innebär att även jag är nöjd. Att sitta still på kökspallen och trycka dit pärlor på kanten, det var den bästa fredagsavslappning som jag kunde tänka mig!
Är du sugen på att baka en prinsesstårta a´la min stil så är det bara att ta dig an projektet nedan.
 
 
 
Prinsesstårta 
ca 8 vuxna eller 11 barn
 
Botten
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Vispa ägg och strösocker poröst.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner det försiktigt.
Rör sist ner det kokandet vattnet och se till att allt blandar sig väl.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 18 cm i diameter.
Grädda den i nedre delen av ugnen, 175°, ca 30 minuter.
Stjälp upp botten och låt svalna under bakduk.
 
Jordgubbskompott
  • 500 gram jordgubbar
  • 140 gram strösocker
  • 1 msk citronsaft
  • 4 gelatinblad
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Lägg gelatinbladet i blöt ca 5 minuter.
Koka ihop jordgubbar, strösocker och citronsaft och låt det puttra i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Vaniljmousse
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vaniljsås, egengjord hittar du här
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vispgrädde
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
Blanda samman creme fraiche, vaniljsås, strösocker och vaniljsocker i en bunke.
Ta lite av blandningen och värm i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem.
Smält gelatinbladen i den varma blandningen och tillsätt den sedan i smeten.
Blanda väl.
Vispa grädden fast och vänd ner den i smeten.
Låt stå i kylskåp om du vill att den ska stelna till innan du använder den eller fyll tårtan med en gång.
 
Smörkräm
  • 300 gram rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten
Rör smör, florsocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Tillsätt det varma vattnet lite i taget, eventuellt behöver du inte allt.
Vispa krämen i 10 minuter.
 
Grädde
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret till en lagom fast konsistens.
 
Dekorering
  • 500 gr sugarpaste
  • ev. pastafärg
  • strössel eller annan dekoration
Montering
Dela botten i tre delar.
Bred ett lager med jordgubbskompott på botten och bred sedan ett lager med grädde ovanpå.
Täck med ett lager av tårtbotten.
Bred ett lager med vaniljsmousse på botten.
Täck tårtan med den sista delen av tårtbotten.
Plasta in tårtan och låt den stå kallt minst ett par timmar, helst över natten.
Täck tårtan med ett lager av smörkräm.
Färga ev. in sugarpasten i valfri färg.
Kavla ut sugarpasten och täck tårtan.
Dekorera den på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
Den söta tiaran på tårtan tillhör födelsedagsbarnet och jag vet inte var den är inhandlad,
ljusstake loppisfynd, glas arvegods.
 
Det har blivit väldigt mycket bakning här hemma nu den senaste tiden. Det går i vågor och just nu så är det vansinnigt roligt att få vara kreativ och få använda mig av den estetiska sidan som finns. 
Nu är det "bara" två studenttårtor som ska fixas den här veckan, till min egen dotters student, och jag har lite idéer om hur de ska dekoreras. Jag lovar att det kommer att dyka upp bilder och recept här framöver.
 
Njut av kvällen!