Rabarbersaft

Idag har vi här en grå och mulen dag med lite regnskurar mellan varven. Det innebär att jag har tagit en dag med lite innegöra, i den mån som jag känner för det, och försöker bara göra det som jag tycker är roligt eller känner är det som absolut absolut absolut måste göras. 
 
Då det är mycket skiftande väder mellan sol och värme och sedan svalare och regn gör att det växer så det knakar i trädgårdslandet. Nu var det nästan att vårt rabarberstånd var på väg att ta över hela landet och med andra ord så var det dags att ta hand om en del av det som finns. 
Vi är inga saftdrickare men samtidigt så är det gott med just hemmakokt saft bara för att kunna bjuda på eller ta ett glas när sommarvärmen slår på stort så valet idag fick bli en dubbel omgång med saft. Resultatet blev riktigt bra, jag valde att använda lime istället för citron, och efter att jag hade hällt upp saften på flaskor var det bara att ta sig an en stortstädning av köket från golv till tak. Jag är en slabbamaja utan dess like och jag har insett att det är en naturbegåvning som jag innehar, så det är väl bara att acceptera att slabbamaja, det är jag personifierad.
 
Receptet nedan ger ungefär två liter saft och då det inte är några konserveringsmedel i så gäller det att konsumera den inom en snar framtid eller frysa in det man inte tänker sig att använda med en gång.
 
 
 
Rabarbersaft 
  • 1 kg rabarber
  • 1½ l vatten
  • 4½ dl strösocker
  • saften från 1 lime
Skölj rabarbern och skär den i mindre bitar.
Låt rabarber och vatten koka i en kastrull i 15 minuter.
Sila saften genom en silduk.
Koka upp saft, strösocker och saften från lime.
Häll upp den heta saften på väl rengjorda flaskor och tillslut dem väl.
 
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta att njuta av att det är lördag och ser fram emot att sätta mig ner med lite planering inför den stundande studenten. Både mat och tårta behöver nu planeras och börja räkna på vad det är som behöver inhandlas och till hur många. 
Det gäller att börja i tid med planeringen då logistik inte är den starkaste sidan hos mig, men det brukar alltid lösa sig till slut på ett eller annat sätt.
 
Njut av lördagen!
 

Kommentera här: