Små rabarberpajer

Sommar och det är verkligen picnic-tider. Det är sommarfester på jobb, skolor och förskolor, det är avslutningar på olika aktiviteter och ibland så har man bara lust att packa en korg med lite godsaker och ta cykeln en sväng och se var man hamnar.
Då är det det där vad som ska packas i korgen... lätt att packa, lätta att äta, enkelt att tillaga och främst av allt, det ska vara gott och kanske räcka till många. Mitt tips är att göra saker i miniformat både mat och desser. Det är enkelt att packa i burkar som sedan lätt kan stuvas ner i korgen tillsammans med den fina picnicfilten och kanske en god bok.
 
Pajer i olika smak och tycke är ett bra alternativ, både vad det gäller i matväg och som sötsak. Att sedan baka dem i små aluminiumformar gör att du inte behöver dra med dig några tallrikar utan det räcker med eventuella bestick och en liten chick servett för att torka av det värsta slabbet, för picnic får gärna vara lite primitivt i sin framtoning för vi sitter ju ändå på filten som vi lagt på gräset eller stranden och äter.
 
Jag bjöd på just små söta rabarberpajer häromdagen som jag hade bakat i små aluminiumformar, vilket gav minimalt med disk, plastbestick är tillåtet ibland i min värld, och vaniljsåsen hälldes enkelt från tetraförpackningen... jo det blev "köpesås" då varken tid eller ork fanns för något annat. Men jag lovar, det blev väldigt uppskattat trots sin enkelhet, eller om det var tack vare den.
 
 
 
Små rabarberpajer 
ca 12 stycken
 
Fyllning
  • ca 4 stora rabarberstjälkar
  • ¾ dl strösocker
Skär rabarberstjälkarna i mindre bitar och lägg i en bunke.
Strö över strösockret och låt stå medan du gör den knapriga toppingen.
 
Topping
  • 75 gr smör
  • 2½ dl havregryn
  • 1½ dl strösocker
Smält smöret i en kastrull.
Blanda ner havregryn och strösocker.
Låt stå en stund innan du toppar dina pajer.
 
Smörj formarna med smör.
Fördela rabarberna i formarna, de ska vara fyllda till minst hälften.
Smula över toppingen så att det täcker rabarberna, det får gärna vara ett lite tjockare lager. Var inte orolig att det är paj en bit över kanten då det sjunker ihop under gräddningen.
Grädda pajerna i mitten av ugnen, 175°, i 20 minuter.
 
 
 
 
Vill du inte ha rabarber så går det jättebra att byta ut dem mot andra bär eller frukter som du gillar, men tänk på att minska sockermängden i så fall.
 
I morgon är det dags för sista jobbpasset för den här veckan och det känns jättebra! Nu är det nära till semester och lata dagar och här hemma börjar de flesta pusselbitar falla på plats inför den stundande studenten och hur sommaren ska bli för familjen Grönqvist Alvin. 
Det känns skönt när det går att bocka av sak efter sak på att göra-listan och känna att tiden fortfarande är på min sida. Nu håller jag bara tummarna för att det håller hela vägen ut bara!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: