Lördagshäng och trippel, drippel chocolate cake
Här har det varit en lugn dag med inte så mycket måsten och vi har tagit minut för minut som den kommit hela familjen. Precis så som en ledig dag ska vara.
Passade på att baka en liten tårta till kvällens lördagshäng, för jag skulle tro att det blir Melodifestivalen-tittande bara för att få se vem det blir som ska representera vårt land senare i år. Alltid lika spännande att spekulera om och alltid lika spänande att se "det stora spektaklet" på TV. Kan tänka mig att vara på plats ger en upplevelse som man inte kan föreställa sig, men ändå roligt att denna tävling engagerar så många i vårt avlånga land.
 
I kylskåpet fanns det sedan i torsdags en förberedelse inför en tårtbeställning som jag hade fått, men då kalaset blev inställt på obestämd framtid så tyckte jag att det var synd att det skulle förfaras så jag passade på att göra något av den. Då vi gillar choklad väldigt mycket i denna familj så tog jag tillfället att göra en komposition av tre olika choklader i varierande kakaohalt och då det även blev lite rinnigt i dekorationen, vilket gav sig under tiden, fick den namnet "Trippel, drippel chocolate cake". Inget avancerat utan bara enkelt bakat med inredienser som finns hemma och ser man bara till att man är väl förberedd så kan jag lova att vem som helst fixar det.
 
Den är fylld av jordgubbskompott och mjölkchokladfluff mellan härligt kompakta chokladiga bottnar. Ovanpå strödde jag hackad 70% choklad och strödde över lite rosa småpärlor bara för att ge den lite lite färg så här på våren. 
 
 
 
 
När jag bakar så använder jag mig alltid av ägg från en lokal producent och då jag passade på att ta en tur dit idag. Det är självbetjäning i deras lilla entré in till hönshuset och att stå där inne och höra hönsen kackla på andra sidan dörren gör att det känns extra bra att använda sig av just dem äggen. Det kan inte bli mer lokalt än så, vilket jag gillar skarpt.
 
 
 
Trippel, drippel chocolate cake 
Botten
  • 150 gr mjukt smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 mska vaniljsocker
  • 1 dl kakao
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 ägg
Värm mjölk, kakao och 1 dl av strösockret i en kastrull.
Vispa tills strösockret har löst upp sig och ställ det åt sidan för att svalna.
Rör smöret luftigt tillsammans med 1 dl strösocker och vaniljsockret.
Tillsätt äggen i smeten.
Blanda samman vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Rör ner mjölblandningen växelvis med kakaomjölken i smeten.
Blanda väl.
Häll smeten i en smord form, ca 15 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i 40-50 minuter.
Låt svalna.
 
Jordgubbskompott 
  • 1 gelatinblad
  • 125 gr jordgubbar, frysta går bra
  • 35 gr strösocker
Lägg gelatinbladet i kallt vatten
Lägg jordgubbar och strösocker i en kastrull och låt dem puttra i 5-10 minuter.
Ta kastrullen från värmen.
Krama ur gelatinbladet och låt det smälta under omrörning i den varma jordgubbspurén.
Låt svalna.
 
Mjölchokladfluff 
  • 5 dl vispgrädde
  • 300 gr mjölkchoklad
Värm grädden i en kastrull, låt det inte koka.
Bryt mjölkchokladen i mindre bitar och låt dem smälta i den varma grädden.
Låt mjölkchokladgrädden stå i kylskåpet i minst 6 timmar.
Vispa upp den till ett härligt fluff.
 
Montering 
Dela botten i 3 delar.
Bred ett lager med jordgubbskompott på en av bottnarna och täck sedan med mjölkchokladfluff.
Lägg på en bottendel och gör likadant som på den första.
Lägg på den sista delen.
Bred ett lager med mjölkchokladfluff över hela tårtan.
Spritsa eventuellt valfri dekoration på den.
Hacka ca 25 gr mörk choklad och strö över tårtan.
Låt den stå en stund i kylskåp innan den serveras.
 
 
 
 
 
 
 
Ha nu en fortsatt härlig lördag och njut av vårsolen som verkligen värmer nu ute!
 
Ta hand om dig!