Nybakade frallor
Plötsligt händer det när jag minst anar det. Idag blev det bakning med jäst, vilket inte är vare sig min specialitet eller något jag tycker är så där jätteroligt. Kan vara för att det oftast är lite långdraget med jästdegar då det ska knådas och jäsas och bearbetas på alla sätt och vis och det tar tid att se ett resultat på det jag har i händerna.
Idag bakade jag efter ett recept där det inte var några långa jäsningstider och med få ingredienser, vilket är helt superbt när jag vill baka en eftermiddag i veckan. Dock blev det en fralla av familjen "vitt bröd" men ibland måste man få unna sig det, jag kan ju inte vara nyttig för jämnan... vilket jag absolut inte är...
 
 
 
Snabbakade frallor 
ca 40 stycken
  • 2 pkt jäst
  • 100 gr smör
  • 1 l vatten
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • ca 1,5 kg vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet, det får vara max 37°.
Häll vätskan över jästen och rör tills den har löst upp sig.
Tillsätt salt, strösocker och olivolja.
Arbeta ner mjölet i degvätskan tills det blir en smidig deg, enklast i en assistent.
Bearbeta degen i ca 5 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och forma runda bullar i lagom storlek.
Lägg bullarna på en bakplåtspapperklädd plåt och låt dem jäsa i 15 minuter.
Grädda frallorna mitt i ugnen, 250º, i ca 7 minuter.
Låt de svalna på galler under bakduk.
 
 
 
 
 
 
Dessa frallor får nog resa norr ut till söta dottern. Hon ville att vi skulle bakat i helgen då hon var hemma men det glömdes bort just då. Vi får väl se om vi kan ordna någon skjuts för frallorna på något sätt, eller om de får stanna kvar här i vår frys ett tag. Dock ska vi provsmaka en eller två till kvällsfikan som blir till Antikrundan, för den missar ni väl inte?!
 
Ta hand om dig!
#1 - Carolin

Va gott :)

Svar: Verkligen! 😋
Viktoria Grönqvist Alvin