Pepparkaksdammsugare

Ofta förknippar vi smaker med olika högtider, som jordgubbar är midsommar och pepparkaka och saffran är jul men det behöver ine alltid vara så. Alla smaker fungerar ju egentligen oavsett vilken tid på året det än är. 
Imorgon är det punschrullens dag, eller jag säger hellre dammsugarens dag, vilket jag inte kommer att uppmärksamma något mer än här och det redan idag, ifall det är någon som vill baka efter mitt recept. Jag är så där lite barnsligt förtjust i mjuk pepparkaka och kan tycka att det är gott oavsett om det är jul eller midsommar, den liksom passar in vilket som och även en dammsugare är gott någon gång ibland. Dessa två bakverk går ypperligt att kombinera med varandra och därmed få en pepparkaksdammsugare att njuta av. Nu är det länge sedan jag bakade dessa men jag letade upp receptet i mina gömmor och tänkte att jag kanske kan inspirera en eller två till att försöka sig på dessa godingar. Oavsett om du använder en köpt mjuk pepparkaka eller om du tar dig tid till att baka en egen så är det värt den tid du lägger ner för att få chansen att avnjuta dem till fikan.
 
 
 
Pepparkaksdammsugare 
12 stycken
  • 5 dl smulor av mjuk pepparkaka, köpt eller hembakad, du hittar receptet här
  • 50 gram mjukt smör
  • 250 gram marsipan
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 gram mörk choklad, eller annan choklad som du gillar
Blanda samman smöret med smulorna, lättast är i en matberedare.
Forma rullar av dem med en diameter av 1½-2 cm.
Ställ in dem i frysen medan du gör iordning marsipanen.
Knåda in vaniljsockret i marsipanen och kavla sedan ut den till ca 2 mm tjocklek.
Rulla in varje pepparkaksrulle i marsipan och se till att du får en tät skarv som håller ihop.
Lägg varje rulle med skarven nedåt och skär rullarna i 5 cm långa bitar.
Smält chokladen i vattenbad och doppa varje ände däri.
Lägg dem på en bricka och låt chokladen stelna.
Dekorera dem som eller om du vill.
 
Ikväll blir jag nog sittandes framför brasan en bra stund då jag känner mig frusen denna blåsiga vinterdag. Det blåser friska vindar med snö som yr så ska man kliva utanför dörren så är det bäst att man klär på sig ordentligt för att inte frysa, eller förresten, det spelar ingen roll hur mycket jag klär på mig fryser gör jag ändå. Men då är det fantastiskt härligt att jag kan sitta framför brasan och njuta av värmen, kanske under en filt också för att verkligen vara på den värmesäkrade sidan.
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: