Semmelkladdkaka
Det undgick väl inte en levande själ att det var fettisdagen i tisdags och det smaskades nog semlor i de flesta vrår i vårt avlånga land. För just en semla är något av det mest svenska bakverk som jag kan tänka mig. En lyxig bulle med en härlig kletig fyllning av mandelmassa i mitten och ett vitt fluffigt gräddtäcke, mmmm...
 
Vi åt inga semlor här i tisdags, vi tjuvstartade och åt var sin i måndags istället, vilket gick precis lika bra som vilken annan dag som helst. Dock var jag lite semmelsugen idag men hade ingen större lust att baka en omgång bullar så här efter jobbet, men istället för att ta en regelrätt semla så går det att hitta små genvägar bara för att få känna smaken. Min genväg idag blev en semmelkladdkaka som jag toppade med ett spritsat lager av mascarponegrädde och rostad flagad mandel. Kan man inte få den äkta varan så får man ta det näst bästa, vilket inte är så dåligt det heller kan jag lova.
 
 
 
Semmelkladdkaka 
  • 150 gr smör
  • 125 gr mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2 tsk stött kardemumma
  • 2½ dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
Smält smöret i en kastrull.
Riv mandelmassan ganska fint och rör ut den i det smälta smöret.
Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en springform där du spännt fast ett bakplåtspapper i botten och smort kanterna.
Grädda kakan mitt i ugnen, 180º,  i 20-25 minuter.
Låt kakan svalna i formen.
 
Garnering 
  • 3 dl vispgrädde
  • 250 gr mascarpone
  • 1 tsk vaniljsocker
  • rostad flagad mandel
Vispa grädde, mascarpone och vaniljsocker riktigt fast.
Spritsa eller bred mascarponegrädden över kakan och dekorera med den flagade mandeln.
 
 
 
 
 
Eftermiddagarna och kvällarna går så fort här hemma så att jag hinner inte riktigt med alla gånger. Upptäckte förut att jag inte ens hade vänt blad i almanackan från frebruari till mars och det var inget som jag hade haft en enda tanke på att göra, det har liksom bara gått mig förbi.
Det är så härligt nu när det börjar våras och solen värmer på skönt de dagar den visar sig och det här ljuset som gör tidigare och tidigare entré på morgonen och säger på återseende allt senare och senare på eftermiddagen, det är så underbart att få uppleva det. När det är som mörkast under vintern så är det svårt att tro att det finns ett ljus, men rätt vad det är så finns det bara där och som jag njuter av det! Hoppas du gör detsamma!
 
Ta hand om dig!
#1 - Caroline

Den ser verkligen jättegod ut. :)

Svar: Ja den är verkligen jättegod! 😀
Viktoria Grönqvist Alvin