Trollstårta
Söndag och kalas nummer två den här helgen är nu avklarat. Det blev en riktig söt helg med våfflor igår och trolltårta idag. Som ni kanske förstår så var det två vitt skilda kalas som gällde och inte samma huvudperson på bägge.
Dagen till ära var det en nybliven 5-åring som skulle grattas och hon hade beställt en Trollstårta av mig. Huvaligen, det är så svårt då jag inte håller mig speciellt uppdaterad vad det gäller de nya små figurer som dyker upp på filmduken. Jag ska erkänna att det enda som jag visste om Trolls var att Justin Timbelake har med en låt i filmen och att jag har koll på det beror på att jag gillar låten och på så vis hade lite bakgrundsinformation om den, men för övrigt har jag noll koll på dessa små färgglada små varelser. 
Som tur var så fick jag lite inspirationsbilder tillskickade mig och där ifrån så var det lite lättare att spåna vidare på hur slutresultatet må tänkas kunde bli. Dock var jag inte redo att ta mig an att modellera troll så det är tur att leksaksindustrin är så produktiva så att det finns små i lagom storlek att köpa. 
 
 
 
Resultatet blev en trevånings-tårta i alla möjliga glada färger med ett par små troll högst upp och fylld med jordgubbskompott och mjölkchokladfluff. Då det är mycket färg så blev det mycket skålar vid byggandet, då var färg behöver sin egen lilla skål och jag sa det igår att det är nog enda gången som jag kan tycka att till och med disken är fin!
 
 
 
Trollstårta 
3 bottnar 15/20/25 cm i diameter
  • 8 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 2 dl potatismjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
Visa ägg, strösocker och vaniljsocker riktigt pösigt.
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner den försiktigt tills du fått en jämn smet.
Fördela smeten i de tre formarna som du har smort och mjölat.
Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen, 200°, i ca 25-30 minuter.
Låt svalna på galler.
 
Jordgubbskompott
  • 500 gr jordgubbar
  • 140 gr strösocker
  • 4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Låt jordgubbar och strösocker koka samman i ca 5 minuter.
Ta kastrullen från vaärmen.
Krama ur gelatinbladet och låt dem smälta i den varma jordgubbspurén.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Mjölkchokladfluff
  • 7 dl vispgrädde
  • 400 gr mjölkchoklad
Värm grädden i en kastrull, låt det ej koka.
Bryt chokladen i mindre bitar och låt dem smälta helt i den varma grädden.
Låt blandningen stå i kylskåpet minst 6 timmar innan du vispar upp den till ett härligt fluff med hjälp av elvisp.
 
Smörkräm
  • 600 gr rumsvarmt smör
  • 12 dl florsocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • knappt 2 dl kokhett vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
Tillsätt det heta vattnet lite i taget och låt sedan allt vispas samman på hög hastighet i ca 5-7 minuter.
 
Montering
 
Dela alla bottnar i tre delar.
Spritsa en ring med mjölkchokladfluff längs med ytterkanten på botten och fyll sedan med jordgubbskompott.
Lägg på mittendelen av botten.
Bred eller spritsa ett lager med mjölkchokladfluff och lägg sedan på den sista delen av botten.
Låt bottnarna vila i kylskåp, helst över natten.
Bred ett lager med smörkräm på varje botten.
De två minsta bottnarna täckte jag med sugarpaste som jag färgat med pastafärg. Åtgången till dessa två var 500 gr sugarpaste och det blev lite över för att kunna göra olika dekorationer på tårtna.
Den stora botten fick smörkrämsvolanger och jag delade upp den smörkräm som blev kvar efter jag hade täckt tårtorna, 7 lika stora delar, vilka jag färgade in i regnbågens färger med hjälp av pastafärg.
Volangerna spritsade jag efter att jag hade monterat ihop tårtan och mellan varje lager ligger det en bit kartong och jag stagade upp varje lager med hjälp av fyra pinnar, tårtan blir väldigt tung.
Som dekoration stansade jag ut små blommor och spritsade blomstjälkar av grön smörkräm, varje blomma fick i mitten en liten bit färgat strössel i en avvikande färg.
 
 
 
 
 
 
 
 
Att baka och dekorera barntårtor är nog det roligaste och svåraste uppdraget tycker jag. Barn äter så mycket mer med ögonen än vad vi vuxna gör och därför är det viktigare att det blir en rolig och fin tårta som barnet är nöjd med. Vi vuxna kan det gärna vara lite tvärtom med då vi kan "blunda" mer för det estetiska och går mer på smaken. Givetvis vill jag att det ska bli de finaste tårtor som jag kan åstadkomma vare sig jag bakar till vuxen eller barn och en viss del av prestationsångest har jag varje gång ska jag erkänna. Men roligt är det!
 
Nu ska jag passa på att gå ut en stund i solen och här är det blå himmel, ljumma vindar och en fantastisk härlig vårdag att njuta av, en timme längre än vad vi är vana vid!
 
Ta hand om dig!
#1 - Jag är inte dum i huvudet! Jag har Aspergers syndrom

så fin

Svar: Tack så jättemycket!
Viktoria Grönqvist Alvin