En helt vanlig rabarberpaj
Finns det något godare än den första rabarberpajen för säsongen. Nej, den är absolut godare än den andra, tredje och fjärde, jag till och med godare än den femte...
Den första bakad på de små söta goda stängerna som vuxit till sig ordentligt i trädgårdslandet och det inte går att undvika att slänga ihop en härlig paj att avnjuta i solen.
 
Den här gången provade jag ett annat pajbottenrecept och då det inte krävdes en massa krussiduller och kavling för att få ut den i formen så var det verkligen en paj i min smak. Att den sedan smakade väldigt bra gjorde inte saken sämre.
Jag fyllde den med en kompott av rabarber, men du kan säkerligen skiva rabarberna och blanda dem med lite socker innan du skjutsar in den i ugnen.
 
 
 
Paj med rabarberkompott 
Rabarberkompott
  • 250 gram rabarber
  • 1 dl strösocker
  • ½ vaniljstång
  • 1 gelatinblad
Skala och skär rabarberna i centimeterstora bitar.
Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter.
Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna.
Lägg rabarber, strösocker, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull.
Låt det koka samman i 5-10 minuter tills rabarberna har blivit mjuka.
Fiska upp vaniljstången.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Botten
  • 125 gram rumsvarmt smör
  • 125 gram strösocker 
  • 1 ägg
  • 225 gram vetemjöl 
  • 1 tsk bakpulver
Fyllning
  • 3-4 dl rabarberkompott
Blanda samman smör och strösocker så att det blir luftigt.
Vispa ner ägget i smeten och blanda väl.
Rör snabbt ner vetemjöl och bakpulver och få ihop det till en deg.
Ta 2/3 av degen och tryck ut i en form, 20 cm i diameter, som du har klätt med bakplåtspapper i botten.
Fördela fyllningen och smula över resten av degen.
Grädda pajen i mitten av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Servera den gärna ljummen med en riktigt god vaniljglass.
 
 
 
 
Nu ska jag fortsätta med lite nätshopping här tänkte jag. Det gäller att passa på när jag är ensam hemma och kan bara fråga mig själv om det går bra om jag köper det eller det. Jag blir lite som Tjorven i Slatkråkan när hon frågar om hon får ta en tårtbit till...
"-Gode Gud, får jag köpa en klänning till?
-Ja, det får du."
Så då var det avklarat, jag gör som jag blir tillsagd, alltid... Eller hur hade du gjort?
 
Ta hand om dig!
#1 - carolin

Men så gott :D

Svar: Verkligen! Så där gott så att man tar gärna mer än en bit. Men vad gör det när det är gott! :o)Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin