Gräddtårta med jordgubbskompott och vaniljmousse
Jag fick en förfrågan för några veckor sedan att baka födelsedagstårta till en 80-åring. Det skulle vara något enkelt till en person som gillar grädde och blommor. Hm... då gäller det att klura ett tag och då det är på väg mot sommaren så är det väl inget som passar bättre än jordgubbar och grädde samt lite vaniljmousse till sällskap.
När det gällde att den skulle vara enkel och sedan att födelsedagsbarnet tycker om blommor gjorde att det fick det fick bli dekorationen blommor och inget annat.
Det gav mig anledning till att modellera lite blommor och jag hittade en beskrivning på fina rosor som jag gav mig på och för att vara första gången som jag gjorde dem så är jag nöjd.
 
 
 
 
Gräddtårta med jordgubbskompott och vaniljmousse 
10 personer
 
Botten
  • 3 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • ¾ dl vetemjöl
  • ¾ dl potatismjöl
  • ¾ tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och rör om försiktigt.
Häll smeten i en smord och mjölad form, 20 cm i diameter.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Stjälp upp botten och låt den svalna.
 
Jordgubbskompott
  • 125 gram jordgubbar
  • 35 gram strösocker
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 gelatinblad
Dela jordgubbarna i mindre bitar.
Lägg gelatinbladet i blöt ca 5 minuter.
Koka ihop jordgubbar, strösocker och citronsaft och låt det puttra i ca 5 minuter.
Krama ur gelatinbladet och smält det i den varma kompotten.
Häll upp på burk och låt svalna.
 
Vaniljmousse 
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vaniljsås
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 3 gelatinblad
  • 2 dl vispgrädde
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.
Rör samman creme fraiche, vaniljsås, strösocker och vaniljsocker till en jämn smet.
Värm lite av blandningen i en kastrull.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma smeten.
Blanda ner detta sedan i resten av smeten.
Vispa grädden ganska fast.
Vänd ner den i smeten och blanda väl.
Låt stelna i kylskåp eller fyll din tårta med en gång om du använder dig av en tårtring.
 
Dekoration och fyllning
  • 250 gr sugarpaste
  • ev pastafärg
  • 10 dl vispgrädde
  • jordgubbskompott
  • ½ sats vaniljmousse
Montering 
 
Dela botten i tre delar.
Bred ett lager med jordgubbskompott och täck sedan med ett lager vispgrädde.
Lägg på en bottendel.
Bred ett lager med vaniljmousse och täck sedan med det sista bottenldelen.
Låt tårtan gärna stå över natten i kylskåp.
Färga ev. in sugarpasten i valfria kulörer.
Modellera egna blommor efter tycke och smak. Ett tips är att sätta de färdiga blommorna "på tork". i en äggkartong/äggbricka över natten.
Bred ett lager vispgrädde över tårtan och spritsa eventuellt mönster.
Dekorera med blommorna. Låt dem dock inte sitta för länge på tårtan innan den ska serveras då grädden kan göra så att sugarpasten "svettas". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu är det helg och sommaren verkar vara här. Såg hur svalorna flög högt i skyn förut och deras läten är det somrigaste jag vet. Jag kan sitta långa stunder och bara njuta av att höra dem.
Då jag har haft lite att göra med tårtbakning nu i veckan så har vi inte bokat upp oss på något annat än en liten middagsbjudning i morgon eftermiddag. Det blir en lagom aktivitet då vi hinner med att njuta av lugnet här hemma också, vilket jag tycker är vardagslyx och inte vill vara utan.
 
Ta hand om dig!