Älska hela din kropp

Då och då med jämna mellanrum så dimper det ner fönsterkuvert här hemma hos mig från Landstinget. Jag har en hatkärlek till dessa kuvert som jag vet innerst inne bara gör mig gott och vill mig väl men ger mig en nervös känsla och även ett visst obehag. Ja, ni som är kvinnor i ålder 40 år och däröver vet vilket kuvert jag menar, men för er andra så ska jag förtydliga mig lite då det rör sig om kallelsen till mammografi. 
Ett fantastiskt erbjudande som verkligen räddar liv och en kostnad som är en piss i Atlanten mot vad det skulle i verkliga värden kunna orsaka annars. En enkel livförsäkring där jag själv kan göra skillnad för mig genom att tacka ja och gå dit dessa fem minuter som det tar att få brösten tillplattade, för det blir de verkligen! Sedan kommer visserligen den där väntan på provsvaret och när väl just det fönsterkuvertet ligger i brevlådan redo för att öppnas så sitter hjärtat i halsgropen innan jag har vågat öppnade för att tillslut vågat läst de ynka rader som brukar vara skrivna. 
 
 
Jag skulle aldrig i hela mitt liv kunna tänka mig att tacka nej till detta erbjudande då jag vet hur det är att vara drabbad av förändring och "knöl" i bröstet. Den oro som sprider sig i kroppen av att veta att det finns något som inte ska vara där, något som gjort intrång i mitt liv, en alien i min kropp. Som tur var så var min fiende inte den onda fienden, men bara vetskapen av att ha något där och väntan på att få veta om den var min värsta fiende eller "bara" en ovän som jag kunde få hjälp med att avlägsna var hemsk. 
Att få det här brevet med tiden som redan är bokad är inget som jag avbokar för att jag inte har tid, jag tar mig tid! Och snälla du lova mig en enda sak: Gär det du med! Var rädd om dig och älska dina bröst lika mycket som du älskar dina nära och kära!
 
Bild lånad från Pinterest.
 
Idag när jag var på min mammografiundersökning så skrattade vi gott tillsammans jag och den sköterska som tog hand om mig. Vi skrattade så där hjärtligt om både den hemska maskinen och de fantastiskt humoristiska bilder de hade satt upp i undersökningsrummet. Våra skämt och diskussioner fick mig att känna mig tillfreds med den situationen jag var försatt i och ändå inte ville ta mig ur just då. För hur hemskt det än är så är det en glädje att få gå dit, ett system i Sverige som gör att jag och du får chansen att upptäcka hemskheter tidigt och mota dem innan det förhoppningsvis är för sent. Ta den chansen!
 
Ta hand om dig!
1 Mia Öberg:

skriven

Åh jag har precis fått mitt! Har verkligen ångest inför den undersökningen. :(

Svar: Vet känslan, men så nöjd man är efteråt!Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: