Köksspisen

Idag hände det äntligen! Så som jag har längtat och väntat i ett års tid! Idag fick vi in vår köksspis som har varit på renovering och uppsnyggning. 
Vi "hittade" den i ett av uthusen, det som var ett bageri för länge sedan, och först så tänkte vi byta in den mot en redan färdigrenoverad vedspis. Men när vi kom dit med vår spis till denna underfundiga lilla farbror som pysslar med att renovera järnspisar, så tyckte han absolut inte att vi skulle byta in den utan renovera upp den istället då den är lite unik av sitt slag. Och jag måste hålla med honom, den är väldigt vacker med de utsmyckningar som finns på luckorna och då den har funnits här i huset så vore det synd att byta ut den mot en spis som inte har med vårt hus historia att göra.
 
 
 
 
 
 
 
Idag så ordnade min man till det så att det går att elda i den och ni som har en vedspis vet ju hur mysigt det är med både värmen och att höra hur det sprakar från veden. 
Vi har än så länge bara lagt ut lite klinkers sporadiskt på golvet då vi inte riktigt har bestämt vad vi vill ha där. Då det står en kakelugn på andra sidan av väggstumpen så vill vi ha något som går ihop med den så vi inte får två små snuttar framför varje eldstad. Vad det blir, klinkers, plåt eller annat vet vi inte riktigt än utan vi låter det växa fram istället. Då det är ett lite större projekt, man plockar ju inte bort det hur som helst, så är det viktigt att det blir bra från första början. Om det då tar lite längre tid, ja det är det värt.
 
 
 
 
 
 
 
Köket börjar verkligen att bli färdigt. Vi har fyra små projekt som är kvar att göra i köket, måla insidan av fönstren (får vänta till våren tror jag om det inte blir några varma dagar i helgerna nu framöver då vi behöver ha fönstren öppna när vi gör det), fönsterhylla i ena fönstret, klinkers eller plåt eller vad det må bli framför eldstäderna och bygga vinförvaring i de två skåp som finns i köksön. Inga stora projekt, men de kräver lite logistik och bra idéer hur de ska lösas, men vi är på gång.
 
Att renovera och bygga köket så stort som vi gjorde är det bästa vi har gjort! Jag fullkomligt älskar mitt kök och jag ska vara ärlig och erkänna att det är det enda rummet i huset som jag verkligen ser till att det är städat och undanplockat i. Övriga rum i huset ser okej ut, men många av dem är överbelamrade med möbler och saker som ska komma på plats när rum efter rum blir renoverat. Men jag hoppas att när vi väl kommer vidare i vår renovering så kommer även den här känslan av att det är roligt att hålla snyggt omkring sig, då det gör skillnad med saker som ligger framme och stör den estetiska känslan. Som det är nu så spelar det ingen roll, det är rörigt hur jag än gör.
Det är dock en känsla som jag har förlikat mig med, men jag längtar verkligen tills vi är färdiga om 2-3 år med det vi vill göra. För det är ett stort hus och jag är införstådd med att det är ett långtidsprojekt.
 
Nu ska jag fortsätta njuta av att det sprakar i spisen i köket och inse att att jag har det verkligen bra!
 
Ta hand om dig!
1 Linnea Teälskare:

skriven

Vad avis jag är, min dröm är att ha en vedspis (jag växte ju upp med en) men tyvärr har vi ett hus byggt på slutet av 80 talet och då ville man ju inte ha vedspis

Svar: Jag förstår att du är avis, för det är något visst med just vedspis. Den där mysiga hemtrevliga känslan som blir av värmen och sprakandet från veden, det är så speciellt.Ha en härlig kväll!
Viktoria Grönqvist Alvin

2 Isabell Hedberg:

skriven

Men vad kul att få med lite av husets historia in i det moderna. Blir jättefint :D

Svar: Ja verkligen! Tack så mycket! Vi är jättenöjda!Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin

3 Matilfa:

skriven

Vilket härligt kök!!! Helt underbart :)

Svar: Tack så mycket! Bi är jättenöjda med hur det blev.Ha en härlig kväll!
Viktoria Grönqvist Alvin

Kommentera här: