Morotskaka
Tänk, ibland så lyckas man så himla bra med det som man tar sig för och den känslan upplevde jag igår. Jag passade på att skörda lite av de morötter som är kvar i trädgårdslandet i syfte att baka en morotskaka. Och vilken morotskaka det blev, helt jäkla perfekt om jag får säga det själv!
Jag exprimenterade lite med mitt gamla vanliga recept som jag brukar använda och om det var dessa små förändringar som gjorde det eller om det bara var ren tur, det kan jag inte säga. Nästa gång jag bakar den så kanske det blir ett helt annat resultat, men det bryr jag mig inte om just nu.
 
 
Morotskaka 
Botten
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • ½ tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt
  • 1 dl rapsolja
  • 3 dl rårivna morötter
Vispa ägg och strösocker poröst.
Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel, kardemumma, ingefära och salt i en bunke.
Rör ner de torra ingredienserna i smeten.
Tillsätt oljan och morötterna och blanda väl.
Häll smeten i en smord och bröad springform, 24 cm i diameter.
Grädda kakan mitt i ugnen, 150°, i ca 50 minuter.
Låt kakan svalna.
 
Frosting
  • 60 gr rumsvarmt smör
  • 100 gr philadelphiaost
  • 4 dl florsocker
  • ½ tsk vaniljpulver, går bra att byta ut mot 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk outspädd fläderblomssaft
Vispa samman alla ingredienser till en luftig frosting.
Bred eller spritsa frostingen över den avsvalnade kakan.
 
 
 
 
 
 
 
Jag passade på att "leka" lite med sugarpaste under tiden kakan svalnade och modellerade några morötter. Dessa lade jag sedan lite "hovendroven" på kakan, vilket resulterade i att min man hade inte hjärta att dela någon av dem utan hans bit blev efter hur morötterna låg. Tror ni att det blev en liten eller stor bit?
 
 
 
Jag har fortfarande en hel del morötter kvar i landet. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med dem. Visst kan jag förvälla dem och frysa in dem till vintern, eller äta dem som de är, men jag är lite sugen på att hitta på något mer. Kanske testa att göra morotsmarmelad? Det har jag aldrig gjort förut och jag är inte ens säker på att jag har smakat det, så det kan ju bli en utmaning både för kokerskan och smaklökarna! 
 
Nu får vi fortsätta att njuta av att det fortfarande är söndag och några lediga timmar kvar att ta vara på innan det är dags att tacka för den här helgen. En helg som har varit helt i min smak med lite av varje, både lugn och ro, varvat med måsten och vad jag vill. Precis så som det ska vara!
 
Ta hand om dig!
#1 - Linnea Fällman

åhhhh så gott det där såg ut!!

Svar: Ja du skulle bara veta! 😋
Viktoria Grönqvist Alvin

#2 - Mia

Men jisses va god den såg ut!!!

Svar: Lika god som den ser ut! 😄
Viktoria Grönqvist Alvin

#3 - Ida

Åh vad gott det ser ut! :)

Svar: Ja den är verkligen god och håller sig saftig flera dagar efter den är bakad. Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin