Picklade rädisor

Något som är enkelt, gott och går snabbt att odla är rädisor. De smakar gott till färskpotatisen och sillen på midsommar och är goda att skära ner i salladen till det grillade på semestern, men sedan då? 
Jag tappar oftast styrfarten vad det gäller just rädisan och den blir ibland bortglömd i trädgårdslandet, så pass att den hinner gå i blom! 
 
Nu när jag tog tag i mitt trädgårdsland i helgen som var så skördade jag de sista rädisor som fanns och funderade över vad jag skulle kunna göra med dem då jag inte var speciellt sugen på att äta dem som de var. Ska väl vara ärlig och erkänna att jag hade tröttnat på dem just nu. Googlade runt lite för att få inspiration och ideér på recept där rädisor ingick och fastnade för att pickla dem. 
Jag har aldrig provat det förut, men blev lite nyfiken på att göra det då det är lite på modet att både syra och pickla de grödor man odlar själv. Att sedan kunna förvara dem ett tag i en burk i kylskåpet gillar jag då jag inte behöver få dåligt samvete för att jag inte hinner äta upp det jag har skördat innan det blir dåligt då det är färskt och inte tillagat.
 
Dessa picklade rädisor passar till det mesta där det är gott med just rädisor. Enligt vad jag förstod av de olika recept som jag tittade igenom så ska dessa godingar passa till allt från rökt fisk till plockmat till olika sorters kallskuret, men jag kan absolut tänka mig att de passar bra till den mat du gillar.
 
 
Picklade rädisor 
  • 250 gr rädisor
  • 1 msk pepparrot, fintärnad
  • 1 dl ättikssprit, 12%
  • 1½ dl vatten
  • 1 dl råströsocker
  • 5 svartpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • ½ dl gula senapsfrö
  • 1 msk salt
Blanda samman ättikssprit, vatten, råströsocker, svartpepparkorn, kryddnejlikor, senapsfrö och salt i en kastrull.
Låt lagen koka ihop i ca 10 minuter.
Skölj och skär rädisorna i klyftor eller skivor.
Lägg rädisorna tillsammans med pepparroten i en glasburk.
Häll över lagen och förslut burken med ett lock.
Låt det svalna och förvara sedan burken i kylskåp.
 
 
 
 
Här är kvällen grå, mulen och väldigt höstig. Det är som gjort att krypa upp i soffhörnet under filten och bara hoppas på att jag inte somnar, men risken är lite överhängande ska jag erkänna. Men vad gör väl det när det är så mysigt och skönt!
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: