Äppel, päppelpaj och kardemummaglass
Jag har en rosaskimrande vision om att alla ledigheter och lov ska gå mer eller mindre i det mer nyttiga spåret då godsaker och annat sockrigt och sött ska få stå tillbaka och fruktskålen ska vara i fokus. Jo, jag gör ett försök, då mer halvhjärtat än helhjärtat, och köper hem en massa frukt, mest äpple då det är min favorit, och fyller upp skålen som står synligt på köksön. Men sedan vet jag inte riktigt vad det är som händer under tiden, men i slutet av ledigheten så finns det ett antal frukter som har glömts bort och är inte så där fräscha och krispiga längre. Att bara slänga dem i soppåsen ligger inte mig för då jag är alldeles för miljövänlig för det och vill inte vara den som gynnar vårt matsvinn så då måste jag ju hitta på något med den överblivna frukten. Och där föll ju den fina nyttiga levnadstanken åt fanders...
 
 
Idag är det torsdag och jag har tagit mig an den ordinarie torsdagsbakningen. Då det är ledigt har jag haft tid att förbereda och köra på ett "långkok" där jag tillverkar min egen kardemummaglass som ska serveras till en härlig äppelpaj med flagad mandel. 
Att göra egen glass kan kännas lite avskräckamde om man inte har en glassmaskin, men det går jättebra utan och det enda man behöver tänka på är att komma ihåg att gå och röra i glassen som står i frysen. Det är iallafall min utmaning i det hela. I den här omgången glass så låter jag de krossade kardemummakärnorna vara kvar, men vill du inte ha dem kvar är det bara att du silar bort dem innan du sätter in bunken i frysen. Låter du dem vara kvar blir det en lite "crunchy" känsla när du äter den och jag som bara älskar smaken av kardemumma vill ha så mycket som möjligt av den varan.
 
 
Äppelpaj med flagad mandel och kardemummaglass
8 portioner
 
Kardemummaglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk stött kardemumma
  • 6 äggulor
  • 2 dl strösocker
Koka upp vispgrädde, mjölk och kardemumma i en kastrull.
Ställ den åt sidan.
Vispa upp äggulor och strösocker i en bunke tills det blir poröst.
Häll ner äggsmeten i kardemummavätskan och värm den till 85° under ständig omrörning.
Häll smeten i en bunke och ställ in i kylen tills den svalnat.
Ställ sedan bunken i frysen och rör i glassmeten med jämna mellanrum tills du känner att konsistensen är den rätta.
 
Pajbotten
  • 150 gr kallt smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ dl florsocker
  • 1 ägg
  • ½ msk kallt vatten
Nyp samman smör, vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägg och vatten och bearbeta degen så att den lagom går ihop, överarbeta den inte.
Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter, och se till att degen täcker kanten.
 
Fyllning
  • 1 burk creme fraiche
  • ¾ dl råströsocker
  • 1 ägg
  • 3 äpplen
  • flagad mandel och råströsocker till att strö över pajen
Rör samman creme fraiche, råströsocker och ägg.
Häll smeten i pajskalet.
Täck med skivat äpple.
Strö över flagad mandel och råströsocker.
Grädda i mitten av ugnen, 175°, i 30-35 minuter.
Servera pajen ljummen med kardemummaglassen.
 
 
 
Ja då njuter vi av att det är torsdag igen och att det har varit härliga plusgrader som har visat sig på termometern!
Snön smälter och för varje dag som går så syns gräsmattan mer och mer. Ja det är våren! Ja det är våren! Som har kommit igen!
 
Ta hand om dig!