Citronmazarinkaka och fortsatt påskande
Då fortsätter vi väl med den här högtiden och firar påskdagen, eller är det mer 1:a april som vi firar? Var man än tittar på sociala medier, TV eller tidningar så ska alla skoja till det med än det ena aprilskämtet värre än det andra. Tur är väl att de är så uppenbara och folk, förhoppningsvis, inte går på dem! Jag gillar de aprilskämt bäst som gör att jag får skratta ett gott skratt och inse hur tokigt och långt man kan dra saker för att försöka få folk att gå på mer eller mindre helt osannolika saker. Själv har jag inte blivit lurad och kommer heller inte lura någon, vad jag vet iallafall.
 
Passade på att baka en liten kaka istället här på förmiddagen. Det är ett bra tidsfördriv som uppskattas av de flesta. Mannen tog med sig kakan till svärfar då de skulle träffas och umgås där en stund idag. Själv avstod jag från ballunset då jag har tappat bort min röst. Så är det någon som hittar den så får ni mer än gärna lämna tillbaka den. Jag, försökte, förmedla(de) till min man innan han gick att jag låter mer eller mindre som en tonårskille som har kommit in i målbrottet och får nog hålla mig tyst idag om jag kan.
Kakan blev en citronmazarinkaka vilket passar bra in så här nu när det är påsk. Citron är för mig en typisk påsksmak och färgen på citroner är ju också passande för den här högtiden. Receptet hittade jag hos Lindas bakskola och kakan var väldigt lätt att baka. Kan hända att jag försöker mig på den med en annan sorts smaksättning. Varför inte apelsin eller senare fram i sommar en smak av fläder?
 
 
Citronmazarinkaka 
Botten
  • 200 gr rumsvarmt smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ dl strösocker
Kör alla ingredienserna i en matberedare tills du har fått ihop den till en deg.
Tryck ut degen i en form, ca 24 cm i diameter, som du klätt med bakplåtspapper i botten. 
Se till att degen går upp några cm på kanterna.
Ställ in i kylskåp i ca 20 minuter.
 
Fyllning
  • 100 gr rumsvarmt smör
  • 200 gr grovt riven mandelmassa
  • 2 ägg 
  • rivet ska från 1 citron
Vispa samman smör och mandelmassa.
Tillsätt ägg och rivet citronskal och vispa till en jämn smet.
 
Ta ut formen ur kylskåpet och bred fyllningen i ett jämnt lager över botten.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 180°
Låt kakan svalna.
 
Glasyr
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5-6 tsk citronsaft
Blanda samman alla ingredienser till en trögflytande glasyr.
Bred den över den avsvalnade kakan.
 
 
 
 
 
Nu får jag fortsätta att vila mig i form och ge min hals något varmt och lenande. Jag startar varje morgon med en ingefärs-shot och det gör susen då det river så gott i halsen och värmer upp hela kroppen. Jag fick en kommentar från en vän som även hade lite chili i sin shot så det kan bli något att tänka på till nästa omgång ska kokas. Lite hetare, lite rivigare. Det kan ju bara bli bra det, eller vad tror du?
 
Fortsätt njuta av påsken!
 
Ta hand om dig!
#1 - Caroline

Kakan ser riktigt god ut. :)

Svar: Så där lagom söt och lagom syrlig. 😋
Viktoria Grönqvist Alvin