Kamin, citron och rulltårta
Att bo i ett hundra år gammalt hus kan ha sin charm men också driva en till vansinne. Det finns många vinklar och vrår som är bara just vinklar och vrår. Det är svårt att få till det och det går inte att bygga om hur som helst, dels för konstruktionen men framförallt för husets själ. För den finns där och den behöver man vara rädd om så att det inte blir en "mismatch" och man inte kan känna igen sig i det som är det äkta och riktiga. 
 
Vi renoverar vårt hus i väldigt långsamt tempo, men i och med det så hinner vi känna in vad som krävs, hur vi vill ha det man framförallt vad huset vill/kan stå ut med.
Vi har bara några småsaker kvar i köket för att det ska räknas som helfärdigt och jag ska erkänna att det blir smågrejer gjorda lite här och där i huset, vilket innebär att det inte är något som kan räknas som varken påbörjat eller färdigt. Det som skulle kännas som påbörjat är det bara lite pillat på och det som skulle kunna räknas som färdigt avsaknar någon liten detalj innan vi är där. Men som det är just nu så gör det oss ingenting att det är så då vi får möjlighet att bo i det här fantastiska huset med alla dessa rum.
 
 
 
 
 
 
 
 
Igår var vi och hämtade hem vår kamin som vi har haft på renovering. Den har stått i källaren i bra många år, både när vi bodde i Vilan och här på Åkerdala, innan det tog tags i och när den väl blev ivägkörd till "kaminrenoveraren" så var det strax färdigt och det ser ut som om den vore ny, trots att den är från år 1913 om vi har luskat ut det rätt bland den information som vi har hittat. 
Kaminen är nu placerad i det gamla köket och ska kopplas in nu innan de nya reglerna för gamla eldstäder börjar gälla, så vi har lite bråttom kring den delen. 
Det gamla köket ska senare göras om till ett lite större badrum där vi ska ha möjligheten att kunna elda i kaminen och skapa riktigt myspys om kalla höst- och vinterkvällar. Tänk att ligga i badkaret och höra hur veden sprakar i kaminen. Vilken lyx!
 
Söndagar är bra dagar att ta tag i de där sakerna som blir vilandes i veckorna och den här söndagen var inget undantag. Jag tog ett tag i kylskåpet för att göra utrensning/inventering och det resulterade i att det bakades en härlig citronrulltårta här. Med både en del vispad grädde och ett par citroner som väntade så var det inte någon större tvekan om vilka ingrediensere det var som skulle bestämma vad det skulle bli för  smaker och jag är inte besviken på resultatet. Citron som smaksättare är ju så fantastiskt gott och fräscht. Och att baka rulltårta går fort, så du har fortfarande tid att hinna med att baka en du med.
 
 
Citronrulltårta 
Botten
 • 4 ägg
 • 2 dl strösocker
 • 2½ dl vetemjöl
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 tsk bikarbonat
 • ½ tsk salt
 • 2 msk rapsolja
 • 2 msk creme fraiche
 • saft och skal från 1 citron
 • ev. gul hushållsfärg
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, vaniljsocker, bikarbonat och salt i en bunke.
Rör samman olja och creme fraiche i en skål. 
Tillsätt mjölblandningen och creme fraiche varvat i äggsmeten.
Tillsätt sist skal och saft från citronen och eventuellt gul hushållsfärg.
Bred ut smeten i en långpanna som du klätt med ett smort bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen, 175º
Stjälp upp botten på ett bakplåtspapper som du strött strösocker över.
Låt svalna under bakduk.
 
Fyllning
 • 2 dl vispad grädde
 • 1 msk vaniljsocker
 • rivet skal av 1 citron
Vispa grädde vaniljsocker till en fast konsistens.
Vänd ner skalet från citronen.
Bred ett jämnt lager på botten men lämna en remsa på ca 3 cm längs ena långsidan.
Rulla ihop botten till en fast rulle och låt den vila i kylskåp inlindad i bakplåtspappret en stund då den den blir lättare att skära i skivor sedan.
Pudra gärna över florsocker innan du skär upp den.
 
 
 
Ta hand om dig!