Växtkraft och odlingslängtan
För en vecka sedan var jag ute i mitt lilla trädgårdskrypin, det gamla dasset, där jag förvarar alla nödvändiga och en del onödiga saker som har med trädgård att göra. Bland annat så har jag en liten korg ståendes på hyllan med de fröer som blev över från säsongen innan och till och med lite längre tillbaks ändå vad det gäller vissa sorter. 
Jag trodde att jag inte hade några tomatfröer kvar men blev lite överraskad när jag öppnade upp påsarna och där längst ner på botten låg det ett fåtal och skvalpade runt. 
Läste lite snabbt på baksidan av påsen och kunde se att det var i sista sekunden för att så frön för att driva upp plantor, och vad fasen tänkte jag, det är lika bra att göra ett försök. Går det så går det annars är det bara att hiva ut det. 
 
 
 
 
Så i mitt lilla drivhus fyllde jag på med jord och petade ner de små fröna i fina rader. Duschflaskan har används flitigt för att hålla jorden lagom fuktig och med en placering i söderläge så har det nu efter en vecka krypit upp små söta plantor. Jag trodde nog aldrig att det skulle gå så fort med tanke på när jag sådde samma sorts frön förra året så tog det bra mycket längre tid. I och för sig så sådde jag nog dem lite tidigare på säsongen. Men förvaring av frön i ett kallt och mörkt dass en hel vinter kanske gjorde susen för de här fröna. Snacka om växtkraft! 
Så nu håller jag tummarna för att de inte ska dra iväg för mycket och bli långa och rangliga och att de växer på sig så pass bra att de kommer att ge lika bra skörd i år som dessa gjorde förra året. 
Den ena sorten är Tiny Tim som gav en hel del små söta tomater som var fantastiskt goda att att bara nypa av från plantan och äta så där lagom solvarma. Den andra sorten heter Moneymaker och gav en del i skörd den också. Inte en lika god och söt tomat som den andra tyckte jag, men väl värd att odla för att använda i en god fräsch sommarsallad. 
 
Nu är det bara att drömma sig bort och fundera ut vad som ska sås i trädgårdslandet framöver. Än är det lite hårt och kallt i backen, men att planera inför vårbruket är inte fel. Det är det som är nästan det roligaste att få tänka ut vilka fröer som ska få äran att gästa oss i vår och sommar och det är alltid roligt att testa något nytt. I år vet jag inte vad det kan bli för något spännande men det är nog snart dags att åka till handelsträdgården och titta över sortimentet och kanske köpa med sig några olika påsar hem. För snart är det dags!
 
Ta hand om dig!