Bilar

Lördag och här sitter jag och känner mig nöjd. För idag känner jag mig ganska "osvensk" och tycker att det jag har gjort är bra, så bra att jag som är så självkritisk tycker det utan att ens tveka i min tanke.
Provocerande för vissa kan jag tro, men det bjuder jag på om det är så att någon känner sig stött över att jag klappar mig själv på axeln idag! 😃
 
Uppdraget som jag utförde tills idag var en tårta med Bilar på. Jag minns dessa karaktärer lite vagt sedan mina egna barn var små och är mest familjär utseendemässigt med karaktären Blixten McQueen och lite smått av de andra filurerna som är "medverkande" i filmerna. Tur att mamman till födelsedagsbarnet tog fram en bild som förslag om hur den skulle se ut på ett ungefär.
Nu var det en hel del modellerande som skulle göras då det var tre olika karaktärer som skulle avbildas på tårtan, men med lite hjälp av filmer på Youtube, vad skulle jag göra utan detta fantastiska verktyg och alla fantastiska människor som bjuder på sin kunskap, så blev det en tårta med dem alla tre. Jag kan säga att den här gången var det vädret som var den stora utmaningen då det har varit både varmt och fuktigt en längre tid. Men med en fläkt som blåste svalare luft på bilarna i ett par dygn så fick jag ihop det utan att jag som person bröt ihop...
Det blev en stor tårta då den skulle räcka till 20 personer, men går givetvis att göra i en mindre version om du vill testa att göra en likadan. Marängsmörkrämen är väl tilltagen i mängd, men då jag gärna använder överblivna smörkrämer till andra bakverk så är det bara bra och vill man inte använda resterna med en gång så går det jättebra att frysa den till tillfället att använda den ges.
 
 
Bilar 
20 personer
 
Botten
  • 7 ägg
  • 3½ dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl potatismjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt vitt och pösigt.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, 30 cm i diameter.
Grädda botten mitt i ugnen, 175°, i ca 40 minuter.
 

Vaniljpannacotta

  • 4 dl mjölk
  • 4+4 dl vispgrädde 
  • 4 äggulor
  • 4 msk maizena 
  • 4 msk strösocker 
  • 2 msk vaniljsocker el 2 tsk vaniljpulver 
  • 10 blad gelatin

Lägg gelatinet i blöt.
Blanda mjölk, 4 dl grädde, äggulor, maizena och strösocker i en tjockbottnad kastrull och sjud under omrörning till krämen tjocknat.                                                                                                                                              R
ör ner vaniljsocker och gelatin i den varma krämen och låt svalna.                                                                Vispa 4 dl vispgrädde och vänd ner i krämen.

Jordgubbsmousse

  • 400 gram jordgubbar (frysta går bra)
  • 1½ dl socker
  • 8 blad gelatin
  • 5 dl vispgrädde

Lägg gelatinet i blöt i ca 5 minuter.                                                                                                                    Koka upp jordgubbar och socker och låt det puttra i ca 3 minuter.                                                                        Ta kastrullen från plattan och mixa jordgubbarna till en slät puré.                                                                    Smält gelatinet i den varma purén och låt sedan svalna så gott som helt i kylen.                                            Vispa grädden och vänd ner den kylda jordgubbspurén i vispgrädden.

Marängsmörkräm

  • 300 g äggvita (ca 10 st)
  • 440 g strösocker
  • 120 ml vatten
  • 680 g smör, rumstempererat
  • ev. citronextrakt
Koka vatten och socker till 118 grader.
Vispa äggvitorna på hög hastighet i köksmaskin med metallskål och häll under tiden i sockerlagen i en tunn stråle.
Låt vispen gå till dess äggvitan svalnat (10-15 min).
Tillsätt smöret lite i taget och vispa tills helt blandat. Tillsätt smaksättning.
 
Montering och dekoration
  • ca 2-2½ kilo sockerpasta i olika kulörer
  • pastafärg
Dela botten i tre delar.
Bred jordgubbsmoussen på den första delen och täck med den andra.
Bred vaniljpanaccotta på botten och täck med den sista bottendelen.
Låt helst tårtan vila till dagen därpå.
Bred smörkräm i ett jämnt lager runt hela tårtan.
Kavla ut sockerpastan, ca 2 mm tjock, och täck tårtan.
Skär rent runt kanten.
Dekorera tårtan på valfritt sätt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Något att tänka på när man gör tårtor som har spacklats med smörkräm är att de gärna ska stå framme i rumstemperatur ett tag innan den ska serveras. Dels blir den lättare att skära men den blir även mer smakfull då rumsvarma smaker smakar mer än kylskåpskalla.
Tänk bara på tomater och jordgubbar som smakar så mycket mer om de är solvarma än om de är kylskåpskalla.
 
Nu är det dags att ta och njuta av dagen och fånga lite av de solstrålar som letar sig fram mellan molnen här idag.
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: