Fredagsfika med chokladpaj
Då var den första jobbveckan gjord och som varje år så tar det bara ett par timmar in på den första jobbdagen tills känslan av att alla rutiner är där de brukar vara, som om man inte varit borta från jobbet mer än någon enstaka dag.
På jobbet är det fredagsfika som gäller och jag tog på mig att bjuda på den första för den här terminen. Jag kollade av lite med mitt arbetslag, läs kollega 😉, vad som skulle kunna tänkas vara gott. Då jag helst av allt vill att alla ska kunna äta och tycka om de smaker som bjuds på så tänkte jag om från ursprungsplanen. Det resulterade i att det blev en chokladpaj som serverades med vispad grädde och jordgubbar. Då jag gjorde den både gluten- och laktosfri så bytte jag ut till dessa produkter rakt av i ursprungsreceptet, som du ser nedan, och det fungerade jättebra.
Jag valde att använda mig av mjölkchoklad i pajen men använd choklad med den kakaohalt som du gillar bäst. Ju ljusare choklad desto sötare paj kan du tänka.
 
 
Chokladpaj 
Botten
  • 100 gr smör
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 nypa salt 
Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa.
Tryck ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter, och se till att degen går upp ungefär 2 cm på kanten.
Grädda den mitt i ugnen, 200°, i 20 minuter.
Låt den svalna.
 
Fyllning
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk kakao
  • ½ tsk ättiksprit
  • 50 gr smör
  • 100 gr mjölkchoklad
Koka ihop vispgrädde, sirap, strösocker och kakao tills det nått en temperatur av 120°.
Tillsätt ättiksspriten och bllanda väl.
Ta kastrullen av plattan och tillsätt smör och choklad och rör tills allt har smält.
Häll fyllningen i det avsvalnade pajskalet.
Låt stå i kylskåp ett par timmar innan servering.
Pudra den gärna med kakao inna den serveras med vispad grädde och bär.
 
 
 
 
 
 
Nu ska jag verkligen njuta av att det är helg och ledigt i ett par dagar. Just nu så smattrar regnet mot rutan här, men jag hoppas att helgen bjuder på solsken och att jag får möjlighet att tillbringa dagarna ute i de få sommardagar som kanske är kvar. 
 
Ta hand om dig!