Jaha, renoveringen ja...
Jag skrev för ett tag sedan om den smått påbörjade sovrumsrenoveringen. Eller, ja det blivande sovrummet, då det fram till nu har varit ett rum där vi har haft en liten Rokokosoffgrupp och en byrå, inget mysigt och det på grund av att det skulle göras iordning inom en "snar" framtid. Ni vet den där känslan man får att det inte är någon idé att göra något större ingrepp, då det ändå ska göras iordning. 
 
Jag tömde rummet, bröt bort alla lister kring dörrar, fönster samt tak- och golvlister. Lätt gjort då det inte var några som skulle sparas då dessa var av helt fel profiler mot vad som passar till denna snart hundraåriga primadonna till hus. Åkerdala ska skötas om med varsam hand och få den klädsel som hon förtjänar, vilket får ta den tid som behövs.
Sedan kom värmen, den där heta luften som fick oss att svettas så fort vi bara tänkte tanken på att göra något fysiskt arbete och jag valde att lägga ner renoveringsarbetet så länge värmen hängde i. Inte enbart för att det var "jobbigt" att göra något utan för att jag har ett så stort behov av att vara utomhus och ta vara på den sommar som vi berikades med.
 
Men så igår så slog både ett svalare väder och en liten slut-på-semestern-känsla in och jag ville hålla den lite på avstånd med kroppsarbete så att den känslan inte skulle omvandlas till söndagsångest. Det lyckade och idag så känner jag i rygg, nacke och axlar att jag har genomfört arbetsuppgifter som kroppen inte är van vid att göra.
I rummet finns det två putsade murstockar , den ena målad och den andra omålad, som jag har fått för mig om att vi ska ha synliga men vitmålade. Jag tycker om den lite ruffa ytan som den har och till den skira lätta stil som rummet kommer att inredas i så tror jag tatt det kommer att bli jättefint. Det som är ett aber här är att man har tapetserat över dessa murstockar i 100 år och det finns sex- sju olika lgaer med tapeter som måste bort. Jag ska erkänna att de hade bra tapetklister förr och det gick åt både svett och en hel del vatten för att få bort dem. Blöta, riva, skrapa, blöta, riva, skrapa... det var ett mantra som dagen bestod av och det gav resultat. Nu är det mesta av tapeterna borta och det är små bitar kvar av det tunna lager tapet som oftast blir kvar när man försöker få det helt rent. Dessa små bitar har jag förhoppningar om att jag kan få bort lite lätt med hjälp av en lite hårdare borste.
 
Det är långt ifrån glamour för tillfället och den "röda mattan" är en handduk för att vi ska kunna ta oss från den övre hallen in till det nuvarande sovrummet utan att bli allt för smutsiga om fötterna. Det funkar ganska bra, men som sagt var, inte så glamouröst! 😂
 
 
 
 
 
 
 
 
Mannen har plockat bort de gamla elledningarna som ska bytas ut mot nya, mer säkra ledningar och vi väljer att även i fortsättningen ha dem utanpåliggande då det är en del av den gamla charmen. Vi ska passa på att isolera ytterväggen lite extra då vi ändå gör ett så stort arbete med renoveringen och jag tror att det kommer att bli jättebra. De nymålade elementen, jo de målades färdigt igår, kommer värma så där härligt skönt sedan i höst och vinter.
Jag har dock fortfarande inte tittat vilken sorts golv det finns under plastmattan och den masonit som ligger under den. Jag hoppas och håller tummar och tår att det ska finnas ett trägolv som jag då vill slipa och såpskura. Så naturligt som möjligt! Jag är nyfiken vad som döjer sig därunder, men jag ska försöka låta bli att lyfta på det än så länge då den gamla mattan skyddar så bra och att jag inte behöver vara orolig för att förstöra något om jag skulle råka spilla ut lite färg eller göra något annat mer eller mindre klantigt!
 
Ta hand om dig!