Kladdkaka i långpanna och lördagsmiddag
Det tar ett tag att vänja sig vid att vara inne i den vanliga "lunken" som blir efter semestern. Jag har stundtals nästan kännt mig lite apatisk idag och inte riktigt vetat vad jag ska prioritera och inte. Jag har liksom förträngt de vanor och måsten som behöver bli gjorda på helgen då veckans timmar inte alla gånger räcker till.
 
Men, det är väl något som jag är bra på, att lämna det som inte behöver ta upp plats bland alla mina tankar. Det jag inte behöver komma ihåg och minnas, det suddas ut eller förvaras på ett ställe där det kanske hittas igen den dagen som det behövs. Det kan ju inte bli värre än att jag behöver lära mig det igen.
 
En rutin som vi håller fast vid så här på helgen är att äta middagen lite senare och att lördagens middag gärna är två-rätters. Vi väljer en middag med huvudrätt och efterrätt och vi försöker i den mån som tid och ork finns att det ska vara något som vi har lagt ner lite mer tid och tanke bakom och om det inte finns så är det viktigt, mest för mig, att det iallafall ser fint och lite festligt ut.
Vår middag idag blev grillade spareribs med ugnsstekta potatishalvor och en cole slaw gjord på morötter och rödlök. Till det så är det klart att det blev ett glas rött att njuta av.
Efterrätten då kan man undra. Jo, det blev en bit kladdkaka med vispad grädde, chokladfudge och hallonsirap. Visst låter det avancerat! Men jag ska erkänna att det var det inte det minsta. För någon vecka sedan så bakade jag kladdkaka i långpanna. Den skar jag sedan upp i lagom stora rutor som jag sedan frös in. Perfekt att ta fram så många som man behöver samt att det är enkelt att bygga en efterrätt på den. Chokladfudgen hade jag ståendes i kylskåpet då det blev lite över från de pajer jag bakade till fredagsfikan igår. Har du ingen chokladfudge så kan du likväl ta färdig chokladsås på tub. Vispad grädde är enkelt att fixa och vad det gäller hallonsirap så går den enkelt att byta ut mot till exempel lite topping på tub som är till glass, eller så hoppar du helt enkelt över den. Vi äter lika mycket med ögonen som vi gör med munnen och får du bara till det att det ser lite proffsigt ut så behöver inte ingredienserna vara så avancerade.
 
 
Kladdkaka i långpanna 
  • 4½ dl strösocker
  • 1¼ dl kakao
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg
  • 200 gr smält smör
  • ½ tsk salt
Blanda samman strösocker, kakao, vaniljsocker och vetemjöl i en bunke.
Tillsätt äggen och blanda samman till en tjock smet.
Häll i det smälta smöret och tillsätt saltet och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en långpanna, ca 20x30 cm, där du lagt ett bakplåtspapper i botten.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 160°, i 20-25 minuter.
Låt kakan svalna innan du skär den i rutor.
 
 
 
 
Nu kommer resten av kvällen att spenderas här i soffan. Det har bivit lite av den aktiviteten i sommar och jag har i och för sig inte saknat det något. Men nu när det börjar bli mörkare om kvällarna så är det dock lite mysigt att krypa upp i soffhörnet och bara vara en liten stund.
 
Ta hand om dig!