Långpannekaka med bär, belöning för både kropp och själ
Som person är jag någon som både kan belöna och trösta mig med olika saker. Det kan vara allt från att shoppa en ny blus, till att fika på kondis eller bara unna mig en stund för mig själv i soffhörnet. Bara för att jag är värd det och har verkligen gjort mig förtjänt av det. Dessa tankar vet jag att jag inte är ensam om att tänka och vi är nog många som använder detta "belöningssystem".
Helt okej att unna sig tycker jag, om det är så att man har kontrollen över det så att det inte blir varje gång man är "duktig" eller glad eller ledsen eller arg eller ensam eller i grupp eller... ja vilken orsak som helst. Att kunna se det som något man gör ibland och att man fortfarande uppskattar det man belönar sig med.
 
Jag vet att en del av mina härliga kollegor tänker lika som mig till viss del och med en lååååååång tisdag och den kämpigaste dagen i veckan så fick vi belöna oss med något sött till eftermiddagsfikan idag. 
Att baka till många behöver inte vara så krångligt och omständigt. Baka i långpanna, skär i rutor, dekorera lite snitsigt så, voila! Du är hemma!
En söt ruta så det förslår men pudrad med kakao och dekorerad med färska bär så tar det udden av det sötaste och du får en sockerkick som gör att du står dig tills arbetsdagen är slut. Bra tips va?
Att den sedan är glutenfri och väldigt enkel att göra laktosfri är ett plus i kanten, vilket gör att fler kan äta. För ni vet: Ju fler, desto roligare!
 
 
Vaniljruta med bär
ca 30 st
 
Botten
  • 8 ägg
  • 8 dl strösocker
  • 8 dl potatismjöl
  • 2 msk bakpulver
  • 4 tsk vaniljsocker
  • 4 dl kallt vatten
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.
Blanda samman potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Rör ner mjölblandningen växelvis med vattnet i smeten.
Häll smeten i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 25 minuter.
Låt svalna.
 
Glasyr
  • 300 g smör
  • 4 dl strösocker
  • 2 msk vaniljsocker
  • 4 äggulor
Smält smöret i en kastrull.
Tillsätt strösocker, vaniljsocker och äggulor och rör till en slät smet.
Bred glasyren i ett jämnt lager över den avsvalnade botten.
Ställ kakan kallt innan du skär den i lagom stora bitar.
Dekorera med valfria bär och pudra över kakao.
 
 
 
Nu ska jag ta tag i resten av kvällen och försöka att göra något lite vettigt, eller ovettigt, innan det är dags att se den här dagen som en väl förbrukad dag. 
Att alltid hitta godbitarna av det som har varit gör att jag somnar med en härlig känsla. Det kan vara kämpigt ibland, som jag vet att det är för de flesta, men om man ger sig den på att hitta positiva saker i livet, ja då jäklar hittar man och vilka grejer det är!
 
Ta hand om dig!