Sirapskakor och smakförändringar
Kroppen är en finurlig tingest som aldrig slutar att förvåna mig. Den är i ständig förändring, både frivillig och ofrivillig. Det finns något inneboende och psykiskt hos oss alla som ibland visar en sådan styrka som vi inte visste fanns och ibland så känns den bara tom på allt. Den fysiska kroppen ändra form och struktur i stigande ålder och vi är alla olika och förändras därefter.
 
Smaken är också något som förändras genom åren. Jag vet smaker som jag fullkomligt älskade som liten, men som jag idag inte klarar av att känna och detsamma vad det gäller smaker som jag inte tålde som liten men som jag idag inte kan tänka mig att behöva leva utan att få ta del av.
 
Ingefära är en sådan smak som jag inte tyckte om så mycket som liten. Det var en stickig känsla som infann sig på tungan om jag skulle råka få i mig den och trodde nog aldrig att jag skulle ändra mig.
Nu de senaste åren så har jag börjat uppskatta denna smak mer och mer. Jag använder den i både matlagning och bakning likväl som i drycker och tycker att den har ett sting som mina smaklökar gillar och ger en fräschhet till det ätbara som har blivit tillagat. Doften av den varma kryddan sprider en värme i kroppen och öppnar upp alla förbindelser som finns. 
 
Idag passade jag på att baka, ja Birgitta jag sa visst att jag nog inte skulle men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig, då jag har varit ensam hemma i kväll och då kylskåpet innehöll en hel del smör så passade jag på att baka en sorts sirapskaka med ingefära. Det är sällan som jag bakar småkakor vilket jag inte riktigt vet varför då jag kan tycka att det är riktigt gott med en liten torr kaka till kaffet och det är enkelt att ha i frysen att ta fram om man får gäster. 
 
 
Sirap- och ingefärskakor
ca 25 kakor
  • 125 gr rumsvarmt smör
  • 2½ dl råströsocker
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 5½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bikarbonat
  • 2 tsk mald ingefära
  • 1 tsk malen kanel
  • ½ dl strösocker till garnering
Blanda samman smör och råströsocker i en bunke.
Tillsätt sirap och ägg och rör till en jämn smet.
Blanda samman vetemjöl, bikarbonat, ingefära och kanel i en bunke.
Arbeta in mjölblandningen i smeten till en smidig deg.
Låt degen vila i ca 1 timme i kylskåp.
Trilla bollar av degen och rulla dem i strösocker.
Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen, 200°, i 10-12 minuter.
Låt svalna på plåten.
 
 
 
 
 
Nu är det mörkare på kvällarna och luften är kyligare på både morgonen och kvällen. Vägen till jobbet på morgonen är ofta kantad med morgondimma och över sjön dansar sjöröken, naturen är magisk och fantastiskt vacker! 
Alla tider på året är vackra och fantastiska på sitt sätt och jag samlar på dessa ögonblick för att plocka fram en dag då världen inte känns så storslagen som den gör nu!
 
Ta hand om dig!