Baby shower
Vi i Sverige har fantastiskt fina traditioner som vi värnar om men vi tar även till oss nya. Nu ska väl inte jag riktigt ta åt mig av att anamma nya traditioner, jag "fastnar" lite i det gamla, men de generationer som är yngre än mig är så mycket bättre på det.
En av de saker som många gör idag är den så kallade Baby shower, tur vi inte har direktöversatt det uttrycket, där oavsett om man vet könet på bebisen eller inte har en liten fest med de närmaste för att mysa till det innan det är dags.Jag fick äran att baka en tårta till en sådan tillställning och det var den första Baby shower-tårta som jag gjort, men hoppas inte på att det är den sista. Då de blivande föräldrarna redan visste vilket kön det är på barnet så utgick jag från det typiska flickiga och pojkiga genom att täcka tårtan med blå marsipan. Tårtan dekorerade jag sedan med en liten söt nalle i sockerpasta, vilket skulle kunna vara till både tjejer och killar. Fyllningarna var mörk chokladganach och passionsfruktmousse mellan en vanlig tre-likabotten. Jag hoppas att den blivande mamman blev glatt överraskad av sitt kompisgäng.
 
Baby shower-tårta 
10 bitar
Botten
  • 3 ägg
  • Strösocker, samma mängd som äggen
  • vetemjöl+potatismjöl, hälften av varje så att det blir samma mängd som äggen
  • 1 tsk bakpulver
  • 15 gr smält smör
Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke.
Sikta ner mjölblandingen i smeten och vänd ner den försiktigt.
Vänd sist ner det smälta smöret.
Häll smeten i en springform, 20 cm i diameter, som är smord och bröad eller klädd med bakplåtspapper.
Grädda den mitt i ugnen, 175°, i ca 35 minuter.
Stjälp upp och låt svalna på galler under bakduk.
 
Mörk chokladganache
  • 200 gr mörk choklad, 55%, av god kvalitet
  • 3 dl vispgrädde
Hacka chokladen och lägg i en skål.
Värm vispgrädden i en kastrull och häll den sedan över den hackade chokladen.
Rör tills all choklad har smält i den varma grädden.
Låt stå tills den har fått önskad konsistens.
 
Passionsfruktmousse
  • 4 gelatinblad
  • 3 st passionsfrukter
  • 1½ dl färdig passionsfruktsjuice
  • ½ dl strösocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljsocker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Skrapa ur passionsfrukterna och sila bort kärnorna.
Häll juicen i en kastrull tillsammans med den köpta juicen och tillsätt strösockret.
Låt det koka upp oclåt det koka tills allt socker löst upp sig.
Ta kastrullen av från plattan.
Krama ur gelatinbladen och smält dem i den varma juicen.
Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret.
Vänd ner den avsvalnade juicen.

Montering

Dela botten i tre delar. Fördela ganachen på en del och täck med del nyummer två. Fördela passionsfruktsmoussen och täck med den sista delen. Låt gärna tårtan stå över natten i kylskåp. Vispa 4 dl vispgrädde med 2 tsk vaniljsocker. Bred ett jämnt lager över tårtan. Kavla ut 500 gr marsipan lagom stort och täck tårtan. Dekorera på valfritt sätt.

 

Här har vi en vanlig fredagkväll då jag har jobbat med företaget hela dagen och mannen har varit på sitt jobb som vanligt. Imorgon är det lördag och jag känner att efter att vi unnat oss en lite så där lagom långsam morgon så blir det en del måsten att ta tag i. Mest då jag har känningar av Grinchen ikväll av lite olika orsaker... vilket jag inte kan avslöja här då det finns ögon som läser här som inget ska få veta. 😉 

Ta hand om dig!

#1 - Kicki Eriksson

Jättesöt tårta! Den gjorde säkerligen succé
Kram ❤

Svar: Tack! ❤ Det tror jag säkert att den gjorde! Kram
Viktoria Grönqvist Alvin