En aktningsvärd ålder
Mina tårtor bakas till ung såväl som till äldre och för mig så spelar det ingen roll, alla uppdrag är lika mycket värda i mina ögon. För mig är det kunden och mottagaren som står i centrum och ska få det bästa som de förtjänar.
Till helgen som var fick jag uppdraget och förmånen att få baka en tårta till en dam som firade sin 89:e födelsedag! Jag bockar och bugar, då det är en mycket aktningsvärd ålder och tänk att få uppleva alla dessa år i livet, med både barn och barnbarn runt omkring sig. Denna dam verkar vara lite av en "krutgumma" då hon tycker om att lära sig nya saker och varje vecka går på kurs för att utveckla sina kunskaper inom IT. Visst är det häftigt?!
Tårtan fylldes med jordgubbskompott och nougatfluff och dekorerades med spritsade rosor av vit chokladfrosting. Självklart skulle det vara någon form av dekoration och då dottern, tillika beställaren, tyckte att uggla var en bra grej så spann jag lite vidare på det med en sittande uggla klurandes med en dator framför sig. Allt för att knyta ihop säcken till födelsedagsbarnet!
 
Tårta med vit chokladfrosting

12 personer

Botten (tre lika)

  • 5 ägg (som du mäter upp i ett glas)
  • strösocker (samma mängd som äggen)
  • mjöl (samma mängd som äggen, men det ska vara hälften vetemjöl hälften potatismjöl)
  • 1½ tsk bakpulver
  • 25 gr smält smör
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Blanda samman mjölet och bakpulvret i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd ner den försiktigt.
Rör ner det smälta smöret i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, eller klädd med bakplåtspapper, 24 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 40 minuter.
Stjälp upp botten på ett galler och låt svalna.

Nougatfluff 

  • 180 gr nougat
  • 3 dl vispgrädde
Värm grädden i en kastrull, den får inte koka.
Skär nougaten i mindre bitar och lägg ner den i den varma grädden.
Rör samman grädde och nougat tills nougaten har smält.
Låt allt kallna i kylskåp i minst tre timmar.
Vispa upp det till ett krämigt fluff.

Jordgubbskompott

  • 500 gr jordgubbar
  • 140 gr strösocker
  • 4 tsk saft från citron
  • 4 gelatinblad
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka jordgubbar, strösocker och citronsaften i ca 5 minuter.
Ta kastrullen från plattan.
Ta upp gelatinbladen och krama ur dem.
Lägg ner dem i den varma jordgubbsblandningen och rör tills bladen har smält.
Låt kompotten svalna.

Vit chokladfrosting 

  • 200 gr vit choklad
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 300 gr philadelphiaost
  • 4 dl florsocker
  • ev. pastafärg
Smält chokladen i ett vattenblad och låt den svalna.
Rör det rumsvarma smöret tillsammans med chokladen, philadelphiaosten och florsockret till en smidig massa.
Färga den ev. i den nyans som önskas.
 
Montering
Dela tårtbotten i tre delar.
Bred jordgubbskompott på den understa delen och täck med mittendelen.
Bred nougatfluffet ovanpå och täck med den sista delen.
Bred, eller spritsa chokladsmörkrämen över hela tårtan.
 
Ikväll drog jag igång min favoritjulmusik och kan verkligen känna att jag kan njuta av tiden som är nu. Jag vet att jag måste ta vara på den tid som är här och nu, det måste vi alla. För vi vet inte vad som väntar imorgon eller dagen efter det. Men mina förhoppningar är att jag ska bli som den 89-åriga dam som jag bakade till i helgen, att jag får njuta av många långa år till. Och förresten så har jag lovat mina älskade barn för länge sedan att jag ska leva till jag blir 104 år. Så då har jag 60 härliga år kvar!
 
Ta hand om dig!