Lussebullar
Idag blev det av, det årliga lussebullebaket. Jag gör det varje år med skräckblandad förtjusning då jag vet att det är femtio procents chans att jag ska lyckas. Ni vet, jag och degar med jäst.
Turligt nog så var konditor Magnus Johanssom på Nyhetsmorgon idag och höll just på med lussebullebak och gav lite tips och idéer kring det. Jag gjorde nog det mesta rätt idag tror jag kring det recept som jag valde att använda mig av. Det var speciellt fyra saker som jag tog till mig av som Magnus gav:
  1. Rumsvarma ingredienser, då även smör, mjölk och kesella.
  2. Inte värma mjölk och smör, utan använda dem rumsvarma.
  3. Använd inte för mycket mjöl. 
  4. Låta degen jäsa länge. 
 
 
Lussebullar 
ca 30 stycken
  • 50 gr jäst för söta degar
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 150 gr smör
  • 250 gr kesella
  • 2 dl strösocker
  • 1 gr saffran 
  • 1 tsk salt
  • 16 dl vetemjöl
  • russin
  • ägg + 1 msk mjölk till pensling
Låt mjölk, smör och kesella bli rumsvarmt.
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst upp sig.
Häll i resterande av mjölken samt kesella, strösocker, saffran och salt.
Klicka i det rumsvarama smöret i degvätskan.
Tillsätt mjölet lite i taget och bearbeta degen tills den blivit smidig.
Låt degen jäsa länge, jag lät den jäsa i 2 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma de karaktäristiska snurrorna.
Tryck ner russinen i snurrornas mitt.
Låt bullarna jäsa under bakduk i 45-60 minuter.
Vispa samman ägg och mjölk och pensla bullarna noga.
Grädda bullarna mitt i ugnen, 225°, i 5-8 minuter.
Låt dem svalna på galler under bakduk.
 
Bullarna är nu avsmakade och godkända av både mig och min man och snart ska de bli förpackade i påsar för att frysas in inför kommande fikastunder. Jag brukar bara baka en omgång lussebullar varje år och oftast så brukar de räcka länge då vi inte äter så mycket bullar här hemma. 
I år hoppar jag även över att baka pepparkakor då det också inte är något som vi äter så mycket av. Jag inhandlade en burk på affären förut och den kommer säkerligen räcka julperioden ut. 
 
Nu ska vi fortsätta att adventsmysa här hemma och ladda inför kommande vecka. För mig och mitt älskade Åkerdala Sockerbageri så är det fortfarande en del att göra, så för mig blir det att planera och skriva inköpslistor för att få hem de varor som behövs inför helgens beställningar.
 
Ta hand om dig!