Hockeytårta och lära sig fakta.
I mitt tårtskapande får jag lära mig väldigt mycket. Inte bara det här med olika tekniker så som hur man ska spritsa rosor med smörkräm, bästa sättet att kombinera olika smaker eller vilket mjöl som är det bästa utan mycket nya saker vad det gäller figurer, föreningar och andra idoler av alla dess slag.
Idag färdigställde jag en tårta till en 12-årig hockeyfantast. Här var temat mer eller mindre spikad då jag fick förfrågan för ganska länge sedan. För någon vecka sedan så kom det slutgiltiga beslutet om hur tårtan skulle se ut och det skulle vara en enkel tårta med ett hockeyemblem på, men då på en förening, Tordön, som jag aldrig förut hade hört talas om. 
För att kunna göra den bästa tårtan utifrån mina mått mätt så vill jag vara påläst om det som jag ska göra och då oavsett om det "bara" gäller motivet eller hur tårtan ska se ut. Det finns alltid en historia eller berättelse bakom det som ska skapas och ju mer jag vet desto bättre blir resultatet. Så med andra ord så tar jag till mitt älskade Google och ser till att jag vet så mycket som behövs för att kunna börja skapa.Så här satt jag en stund här om kvällen och ögnade igenom den text som jag hittade kring denna förening och var sedan redo för att börja jobba.
 
Resultatet blev en prinsesstårta, en äkta sådan enligt Johan Sörberg (en av domarna i Hela Sverige bakar), och sedan modellerad med både sugarpaste och marsipan. Just prinsesstårta är en bra tårta att ta till då det är enkla klassiska smaker där de som ska avnjuta den inte är de största tårtfantasterna i världen. Den är lättäten på grund av just det och som tårtätare blir man inte överraskad av något som kanske inte skulle vara så uppskattat. Så ska du bjuda på tårta någon gång och inte riktigt vet vad du ska baka, då bakar du en prinsesstårta!
 
 
Prinsesstårta á la Tordön
8-10 personer
 
Tårtbotten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • ½ dl maizenamjöl
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver
Vispa ägg och strösocker pösigt, 10 minuter med elvisp.
Blanda vaniljsocker, maizenamjöl, vetemjöl och bakpulver i en bunke.
Vänd försiktigt ner mjölblandningen i smeten.
Häll smeten i en bakplåtspappersklädd springform, 20 cm i diameter.
Grädda botten i mitten av ugnen, 175°, i ca 35-40 minuter.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Till montering
  • 1 l vispgrädde
  • ca 300 gr frysta hallon
  • 600 gr marsipan, färgad i valfri kulört
  • sugarpaste
  • pastafärg
Montering
 
Dela tårtbotten i tre delar.
Spritsa en ring med vaniljkräm på den understa botten och fyll sedan med frusna hallon.
Vispa grädden.
Blanda samman 200 gr vaniljkräm med 400 gr vispad grädde.
Stryk ett lager med vaniljkrämsgrädde över bären och täck med en bit av botten.
Bred ett ganska tjockt lager med vaniljkrämsgrädde på botten.
Täck sedan med den sista delen av tårtbotten.
Bred ett lager med grädde över hela tårtan.
Kavla ut marsipanen lagom tjock och täck sedan tårtan.
Skär rent längst kanten.
Dekorera tårtan med valfria figurer.
 
 
 
 
 
Jag dekorerade även tårtan med en hockeypuck gjord i marsipan och sugarpaste. Den modellerades i naturlig storlek och även här hjälpte mitt älskade Google till. Hade jag gjort den på fri hand så hade pucket blivit betydligt större kan jag lova då jag gissade att en puck var sisådär 10 cm i diameter medan den i verkligheten är 7,6 cm. Det hade i så fall blivit en gigantisk puck om jag hade följt mitt eget tycke och tänkade. Jag repade pucken och gjorde den så att den skulle se använd ut och då jag ställde pucken på högkant passade jag på att skriva födelsedags"barnets" namn i svart och sedan strök på lite guldfärg på bokstäverna för att få till det lite slitna och använda utseendet. 
Det är alltid lika roligt att få dessa utmaningar och att få tänka lite utanför boxen när jag ska skapa. Det utvecklar mig och att få se det färdiga resultatet samt att få ta del av vad tårtätarna tycker sedan är det som är den största glädjen i det här. Mer tårta till folket!
 
Ta hand om dig!