Lördag och chokladbrownies
Idag har det varit en helt underbar vinterdag med en sol som har mer eller mindre strålat från en klarblå himmel. Jag har inte tillbringat så mycket tid utomhus, men det räcker att vara inne och få uppleva hur dagsljuset fyller hela huset och hur solen leker och gör skuggor i alla rum. Hela jag blir fylld med energi och lust. Våren är snart här! Den väntar bakom hörnet. 
 
En av alla de saker som jag hade både energi och lust till var att baka något gott till efterrätt här ikväll. Det finns ju så mycket att baka och så mycket som är gott så det gäller att välja bakverk utifrån det som jag ska utgå ifrån. Idag var det en skål med vispad grädde som stod i kylskåpet som fick mer eller mindre vara det som bestämde vad det skulle bli bakat, och utifrån den samt vad som fanns hemma i skåp och skafferi samt en del bläddrande i olika bakböcker så kom jag till slut fram till en riktigt chokladig brownie. 
 
För mig är smaken choklad mycket förknippat med just årstiden vinter. Dels är det färgen, en mörk choklad är som årstiden, smaken, då den är lite murrig och dov, och sist men inte minst att det man bakar med choklad blir ofta lite kompakt och mastig, precis som vintern kan kännas. 
Det recept jag använde mig av idag är från Leilas bok "One more slice". Den boken tror jag inte blev lika populär som den första boken "A piece of cake" och baserat på hur jag själv använder mig av dessa böcker så är det den första som står mig varmast om hjärtat och den som jag plockar fram och inspireras av. Men hur eller hur så passade jag på att baka hennes brownies som finns med i den andra boken och jag ändrarde inte något i receptet, då det är helt fantastiskt bra som det är. Till dessa små godingar så serverade jag lite vispad grädde och hallon. Choklad, hallon och grädde, en oslagbar kombination i alla lägen, eller iallafall en dag som denna.
 
 
Chokladbrownies 
ca 24 bitar
  • 350 gr mjukt smör
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl kakao
  • 1 dl ljus sirap
  • ½ tsk salt
  • 6 ägg
  • 3 dl vetemjöl
Vispa smör och strösocker vitt och poröst.
tillsätt kakao, sirap och salt och rör om.
Tillsätt ett ägg i taget i smeten och rör om mellan varje.
Vänd sist ner vetemjölet.
Häll smeten i en form, ca 25x30 cm, som du lagt ett bakplåtspapper i botten på.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 175°, i 30-35 minuter.
Testa med en sticka och den ska vara lite kladdig när den är färdig.
Låt kakan svalna och skär sedan upp den i lagom stora bitar.
 
 
 
 
 
 
 
Ikväll blir det nog att titta på Melodifestivalen då vi har besök här ikväll och i natt från en lite mindre variant som gärna vill se programmet. Själva är vi sisådär roade av det och tycker mest att det har blivit ett program där inte sång och låt är det som står i första rum, utan det har mer eller mindre blivit någon form av farsartat program där det måste skojas och till och med förlöjliga vissa personer. Inte riktigt "my cup of tea". Tur att jag har förmågan att stänga av öron och ögon fast jag sitter i soffan tillsammans med resten av sällskapet.
 
Ta hand om dig!
#1 - Fanny

Nä vad gott

Svar: Verkligen! Passar lika bra på en söndag som vilken annan dag i veckan! Ha det gott!
Viktoria Grönqvist Alvin