Mandelkaka, materiell lycka och strunta i vissa måsten.
Att reflektera över vad en dag har innehållit genererar ofta i en jäkla massa saker som man har hunnit med. Det är inte bara en sak som håller sig inom den genrern av saker som man har gjort utan det fladdrar runt och det är oftast väsenskilda uppdrag som har genomförts, så även här hos mig. 
Jag brukar, vanemänniska som jag är, städa på lördagförmiddagen. Jag orkar inte göra det i veckan så att det är fint till helgen även om det är vad jag helst av allt skulle vilja, men det blir som det blir och jag kör veckostädning på lördagar. Så även idag men då min dotter skulle till tandläkaren och jag hade lovat, fast glömt, att jag skulle följa med så blev dagen lite annorlunda än vad den brukar. Det är i och för sig bra för mig att bryta mönstret så jag inte blir helt totalt fyrkantig.
 
 
 
Självklart blev det även lite shopping i vår lilla stad när vi ändå hade bemödat oss in dit. Ett besök på en av våra välkända klädkedjor och fynda lite på de sista reavarorna, jo det gick att hitta något enstaka plagg som nog skulle kunna passa. På hemvägen så passerade vi Erikshjälpen och då dottern aldrig hade varit där så passade vi på att göra ett litet stopp där också. Vi hittade lite både hon och jag trots att det var välbesökt och vi får lite av ångest både hon och jag då det är mycket folk på samma plats. 
Jag hittade tre ljusstakar och jag blev så glad då jag hittade en kammarljusstake som var precis likadan som den jag fyndade på loppis i sommar. Så nu har jag ett par! Materiell lycka är även den en lycka!
 
Väl hemma igen så kom jag in i det vanliga schemat, dock nu då lite senarelagt, med städning som utfördes. Men då mannen drog på ishockey och dottern i full färd med att göra sig iordning för eftermiddagens bravader som hon ska iväg p åså blev det lite tidsfördriv för mig. En annan sak som brukar stå på schemat på lördagar och även söndagar är tvätta. Det är heller inget som jag prioriterar i veckorna utan de kläder som blir tvättade på helgen det är de som är tillgängliga i kommande vecka och var plagget inte tvättat som jag hade tänkt använda, nähä då får jag välja något annat. Men idag busade jag till det och tänker att helt enkelt strunta i allt vad tvätt och tvättmaskin heter. Det finns kvar tills imorgon och känner jag då att jag är sugen på att köra igång en eller tre, ja då kör vi men annars får det vara. 
 
Fick ett litet ryck och en känning för att baka också så här på lördagen. Det blev inget stort utan något som passar oss två som kommer vara hemma här ikväll. En liten mandelkaka överdragen med choklad och rostad mandel, inspirerad av scweizernötkakan som jag har gjort några gånger förut. Men då det inte fanns någon scweizernöt hemma fick det bli ett substitut med vanlig mjölkchoklad och rostad mandel, vilket blev minst lika bra det.
 
 
Mandelkaka med choklad och rostad mandel
5-6 personer
Botten
  • 1 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 50 gr sötmandel
  • knappt 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 gr smör
Mal mandeln till ett fint mjöl.
Blanda mandeln med vetemjölet och vaniljsockret.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och strösocker riktigt pösigt.
Vänd ner mjölblandningen i smeten.
Tillsätt smöret och rör till en jämn smet.
Grädda kakan i en smord form, ca 15 cm i diameter, i mitten av ugnen, 175°, i ca 25-30 minuter.
Låt den svalna.
 
Topping
  • 100 gr mjölkchoklad
  • 3 msk matlagningsgrädde
  • ½ dl rostad flagad mandel
Smält chokladen i vattenbad.
Rör ner grädde och flagad mandel.
Bred toppingen över kakan och låt den svalna i kylskåp.
Servera gärna med kall vispad grädde eller en klick vaniljglass.
 
 
 
Nej nu ska jag titta över vad det finns mer för saker som jag helt enkelt kan strunta i att göra idag! Det finns säkert en hel del som jag kan skriva in på min "att INTE göra-lista"!
 
Ta hand om dig!