Social kompetens
Har du någon gång sökt ett jobb de närmaste åren där det inte har efterfrågats vilken social kompetens du besitter? Eller att det kan läsa i själva annonsen att den sökande bör ha social kompetens?
Vi ska alla ha den där kompetensen, men vad är den egentligen? Det känns som om det är ett ganska luddigt begrepp där det har lite med att göra vem det är som efterfrågar den och i vilket sammanhang du ska kunna plocka fram den. För inte fasen behöver du ha någon högre social kompetens om du sitter vid en maskin hela dagarna med hörselkåpor på dig under arbetstimmarna, men behöver ha en annan sorts social kompetens vid lunchrasten eller vid möten på arbetsplatsen. Du behöver ha en hög social kompetens om du arbetar med att bemöta andra människor på olika sätt men en annan kompetens när du umgås med dina vänner. Men vem bestämmer vilken sort som är den som måste innehas där och då?
Jag vet inte om mitt svar är det rätta men för mig handlar den sociala kompetensen även om att kunna läsa av människor och kunna anpassa mig efter vad som passar sig i deras sällskap och den situation som vi befinner oss i. Att vara lyhörd helt enkelt för stunden. Det innebär inte att jag är en kamelont som ändrar allt för att inte vara någon som sticker ut eller gör något mer eller mindre opassande, men kunna se och lyssna på den som finns framför mig och inte hela tiden ändra fokus från den personen till mig och mitt ego, för det tar plats iallafall ibland. Att ha social kompetens innebär för mig att fråga någon hur det är och stanna upp och lyssna på svaret och får du inte frågan av mig så är det för att jag för stunden inte har möjlighet eller förmågan att kunna just lyssna, så varför ska jag då fråga? Jag tycker att det är värre att fråga och inte lyssna på svaret än att inte fråga alls!
 
Det finns många i vårt samhälle som har svårt med just den här sociala kompetensen (hur många gånger har jag skrivit dessa ord nu måntro?) men jag tror att det är absolut något som man kan öva upp. Jag tror att de flesta som har svårt med den är lite för egoistiska och har därför svårt att ta en "normal" kontakt med andra utan att rikta uppmärksamheten tillbaka på sig själv. Det finns en svårighet att kunna se den andra personen och inse att den som står mitt emot har något viktigt att säga och att den har ett behov att få göra det utan att få ett svar där det har bytt riktning till den andra och dess liv. 
 
 
 
 
Jag vet inte riktigt själv vilken grad av social kompetens som jag har och den sviktar säkert både nu och då och har både toppar och dalar, men jag försöker så gott jag kan. Idag fick jag ett bevis på att den ibland är på topp då det kom ett blomsterbud till min arbetsplats med den vackraste lilla bukett som jag har förärats med på länge. Att få ett bevis på att det görs något rätt från mitt håll någon gång ibland värmer mitt hjärta mycket här ikväll och blev ett härligt avslut på den här veckan! Tack snälla du fina gulliga kollega S!
 
Nu ska jag njuta av den heliga fredagskvällen med att gosa ner mig i soffhörnet och kika på de tre programmen som brukar rulla på här under fredagskvällarna här på Åkerdala, På spåret, Skavlan och Scott&Bailey, men sedan åker rullgardinen ner för den här kvällen.
 
 Ta hand om dig!