Solskensbullar med lemon curd = Citronbullar

Idag har jag bakat bullar! Ja du läste rätt! Jag gjorde ett ryck och tog fighten med det där lilla fyrkantiga illaluktande paketet och smulade sönder den med glädje för att sedan se hur det upplöstes i den ljumma degvätskan. Som ni förstår så är jäst INTE min favorit att baka med och jag gör det därför inte så ofta. Egentligen så är det så enkelt som att det bara är att göra det fler och fler gånger för att bli kompis med den, men jag tappar liksom lite lusten och glädjen mellan gångerna som jag köper dessa små paket och det tar ett tag innan egot repar sig efter de törnar som det råkar ut för näst intill varje gång.
 
Dock föddes det en idé i huvudet idag när jag satt i bilen och tänkte på ingenting. Hur vore det om jag bakade en solskensbulle fast utan vaniljkrämen? Om jag byter ut den, vaniljkrämen alltså, mot lemon curd blandad med lite philadelphiaost och fyller dem med så får jag den lite syrliga smaken men ändå så tar philadelphiaosten udden av den "värsta" syrligheten. Och får jag en tanke i huvudet, ja då måste den genomföras. Självklart så kan de inte heta Solskensbullar då det blir lite missvisande och i brist på fantasi så fick det helt enkelt bli Citronbullar.
 
 
Citronbullar 
24 stycken
  • 50 gr jäst för söta degar
  • 115 gr smör
  • 3 dl mjölk, 3%
  • 1 dl vit sirap
  • 1 nypa salt
  • 2 tsk malen kardemumma
  • 7-8 dl vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, se till att den inte blir varmare än 37°.
Häll i lite av degvätskan över jästen och rör om tills den har löst upp sig.
Tillsätt resten av degvätskan, sirap, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du vetemjölet och tillsätt inte mer mjöl än att degen lagom släpper från kanten på bunken.
Bearbeta degen för hand eller med maskin i ca 10 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
Ta upp degen och dela den i 24 lika stora delar, vilka du rullar till släta bollar.
Lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk i 15 minuter. 
Under tiden bullarna jäser gör du i ordning fyllningen.
 
Fyllning
  • 1 dl lemon curd
  • 50 gr philadelphiaost
Rör samman lemon curd och philadelphiaost till en jämn smet.
Häll smeten i en spritspåse.
 
Tryck en fördjupning i varje bulle och fyll dem med fyllningen.
Låt bullarna jäsa ytterligare 10 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och gräda dem i mitten av ugnen, 250°, i 5-10 minuter.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Innan servering så penslar du bullarna med smält smör och doppar dem i strösocker.
 
 
 
 
 
 
Försök att äta de här godingarna utan att slicka dig om munnen!
Nu lär det dröja ett tag innan jag tar mig an en jästdeg igen, men jag hoppas att det inte tar allt för lång tid. Måste bara hitta något roligt att testa att baka då vanliga bullar är väldigt gott, men tråkigt att baka. Vill gärna ha någon förnyelse här så vi får väl se vad det kan bli för förändring framöver.
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: