Gräddtårta och räkningar

Torsdag, men idag blev det inte den obligatoriska torsdagsbakningen till oss här hemma utan idag blev det en gräddtårta till min kära svägerska som skulle iväg på överraskningskalas. Då jag inte vet om den personen som skulle överraskas skulle råka titta in här hos mig eller få nys om det på annat sätt så vågade jag inte skriva om det innan. Ni fick ju dock en liten glutt igår med mina små tulpaner som jag hade modellerat.
Idag hamnade de på tårtan och det som var beställt var en "vanlig" gräddtårta där jag fick fria händer. Jag gillar själv mest rena och enkla smaker och tror ju att de flesta andra gör det med. Så dagens skapelse blev fylld med hallon och vaniljkrämsgrädde i två lager och sedan täckt med vispad grädde och dekorationer i marsipan. En ganska traditionell tårta med andra ord.
 
Det är roligt att göra dessa enklare tårtor också och då jag tycker att det är så roligt att spritsa både smörkräm och grädde så får tårtor gärna för mig vara ganska enkla i utförandet för att sedan ge dem den där extra finishen med just något fint spritsat i form av rosor eller andra skapelser. En tårta med lite dekorationer kan vara nog så fin och elegant som en tårta som är överfylld av olika dekorationer och färger. Allt beror ju på vid vilket tillfällen den ska serveras och helst av allt så ska den ju spegla personligheten på den som tårtan är ämnad till. Det är iallafall min ambition med mina tårtor.
 
 
Gräddtårta med hallon och vaniljkrämsgrädde 
6-8 personer
 
Botten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt poröst, ca 10 minuter.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner den.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, 18 cm i diameter, vilken du har klätt med bakplåtspapper både i botten och på sidorna. Låt bakplåtspappret vara högre än formens kant då botten blir ganska hög.
Grädda den i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Låt den svalna något innan du stjälper upp den.
Låt svalna under bakduk.
 
Vaniljkrämsgrädde
  • 200 gr vaniljkräm, se recept nedan
  • 400 gr vispgrädde, ca 4 dl 
Vispa grädden till en ganska fast konsistens.
Blanda ner vaniljkrämen till en slät smet.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Montering
  • botten
  • vaniljkrämsgrädde
  • 300 gr frysta hallon
  • 5 dl vispgrädde
  • marsipandekorationer
Dela botten i tre delar.
Spritsa en ring med vaniljkrämsgrädde längs ytterkanten.
Fyll "hålet" med frysta hallon.
Täck hallonen med ett lager vaniljkrämsgrädde.
Lägg på den andra delen av botten och upprepa med vaniljkrämsgrädde och hallon.
Täck med den tredje och sista delen av botten.
Låt gärna tårtan vila i kylskåp några timmar, gärna över natt.
Vispa grädden fast.
Bred ett lagom tjockt lager över hela tårtan och spritsa valfritt mönster.
Dekorera med marsipanfigurer/blommor.
 
 
 
 
 
 
 
 
Nu kan jag känna mig nöjd med dagens arbete och då det är den 25:e så passade jag på att sätta mig med det vuxnaste av allt vuxna som man kan göra, att betala räkningar. I dagens tekniska samhälle så gör jag det via mobilen för det är det absolut smidigaste sättet att göra det på. Scanna av och godkänna, precis så enkelt som livet ska vara och inte en massa onädigt fipplande med dosor hit och dit och sifferkombinationer/OCR som är helt omöjligt att få till rätt ibland. Nej, tacka vet jag mobilen och det är gjort på fem minuter. Den tid som blir över den kan jag ju lägga här hos er istället. Tänk så mycket trevligare!
 
Imorgon är det fredag och det ser jag fram emot som vanligt. Jag sa till min man när vi satt och åt middage att det känns som om tiden går väldigt fort och att det var alldeles nyss som jag satt och hade söndagsångest. Nu hoppas jag att tiden fortsätter att ticka på så här fort så att våren snart gör sitt intågande här, men jag kan ju börja med att få till lite vår här inne med lite tulpaner och andra fina blommor. Ja, det kanske resulterar i ett besök på blomsteraffären imorgon för att se vad som möjligtvis kan vilja följa med mig hem.
 
Ta hand om dig!

Kommentera här: