Hallonrutor med kardemumma och de gamla rutinerna
Torsdag och jag är inne i de gamla vanliga rutinerna igen. Med det vill jag säga att jag är tillbaka med torsdagsbakning i den mån jag orkar/vill/hinner, men jag hoppas att det håller i sig ett tag framöver då den där vardagsbakningen med lite enklare men ack så goda kakor får ta plats i livet efter arbete och annat stök. Jag vill hitta tillbaka till de rutiner som passar mig och gör att jag mår bra och som ni vet mår jag bra av att baka.
 
Idag hade jag sommarlängtan i bilen på väg hem och fastnade för smaker av bär och just då ett sommarbär. Det finns inte så många att välja på här hemma i frysen och valet stod mellan jordgubbar, blåbär och hallon men då jag även ville ha med lite vit choklad i kakan så blev valet hallon. Jag tycker att just hallon och vit choklad är en kombination som håller ihop en kaka bra. Vit choklad är ju ganska söt så har man då ett lite syrligare bär som till exempel hallon så kompletterar de varandra väldigt bra. Jordgubbar däremot tycker jag passar bättre ihop med en choklad med en högre kakaohalt då bäret i sig är sött och då bryter den lite mer beska chokladen av bra mot sötman i jordgubben. Ja ni hör, här är det inte bara att baka inte utan det ska alltid finnas en tanke... eller inte faktiskt i alla lägen utan mycket av det jag gör går på magkänsla.
 
Baka i långpanna är också något som är både enkelt och praktiskt. Dock är det jag behöver lära mig är att skära rakt sedan när jag väl ska skära kakan i fina rutor som är jämnstora med varandra. Jag lyckas aldrig med det här och ju mer jag försöker att få raka snitt desto snedare blir de. Det måste vara något psykologiskt det här. Men det är väl bara att fortsätta att baka och öva, baka och öva så till slut kanske jag är en jävel på det där att skära raka fina kanter och kunna måtta till jämna rutor av en långpannekaka!
 
 
Hallonrutor med kardemumma och vit choklad 
  • 200 gr smör
  • 4 ägg
  • 4 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 msk mald kardemumma
  • 2½ dl vispgrädde
  • 250 gr hallon, frysta eller färska
  • 100 gr vit choklad
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och strösocker vitt och poröst.
Häll vispgrädden i det smälta smöret och tillsätt detta i smeten.
Blanda samman vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke.
Rör ner mjölblandninge i smeten och blanda väl.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
Strö ut hallonen över smeten och tryck till dem lite lätt.
Grädda kakan längst ner i ugnen, 200°, i ca 20 minuter.
finhacka den vita chokladen och strö över den över kakan.
Grädda kakan ytterligare fem minuter längst ner i ugnen.
Låt kakan svalna under bakduk och skär den sedan i rutor.
 
 
 
 
Såg i TV-tablån idag att det var Antikrundan ikväll. Ett program som jag gillar skarpt och man kan ju alltid hoppas att man själv har något liknande fynd som dom de visar på TV. För mig är inte värdet det viktigaste, men nog skulle det vara roligt om man hade något värdefullt hemma, utan det är mer historien bakom prylen som är mer spännande och intressant. Så här sitter iallafall jag bänkad i soffan klockan åtta!
 
"You can´t buy happiness but you can buy cake and that´s kind of the same thing."
 
Ta hand om dig!