Hemlisen = Tjejklassikertårta
Nu sitter jag här igen denna söndag som har bjudit på det mesta, dock inget som har varit banbrytande på något sätt. Har hunnit med en promenad med dottern, bakat och lite annat som har stått på att göra-listan idag.
Igår lovade jag er att avslöja den hemlis som jag har lämnat som en cliffhanger i inte bara en utan två dagar nu. Då hemlisen visades och avsmakades igårkväll så är det nu helt okej nu för mig att berätta och visa vad det var.
Jag har två kollegor, en föredetta kollega och en kompis till en av dem som genomförde Tjejklassikern förra året. De for hit och dit och simmade, åkte skidor, sprang och cyklade alla de fantastiska kilometer som krävs för att genomföra denna bragd. Jag är djupt imponerad över deras engagemang och driv i detta och de har tränat både tillsammans och var för sig för att kunna uppnå detta. Igår hade de ett litet samkväm tillsammans med sina respektive, då även de blir engagerade vare sig de vill eller inte, och som en överraskning så hade den ena kollegan beställt en tårta till kvällen. Temat skulle vara Tjejklassikern så klart och resultatet blev en tolkning av min syn på de fyra olika momenten i bakverkets tecken.
 
 
Tjejklassikertårta
8 personer
 
Botten
  • 4 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ dl vetemjöl
  • ½ dl maizena
  • ½ tsk bakpulver
  • 1½ tsk vaniljsocker
Vispa ägg och strösocker riktigt poröst, ca 10 minuter.
Blanda vetemjöl, maizena, bakpulver och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner mjölblandningen i smeten och vänd försiktigt ner den.
Häll smeten i en form med löstagbar kant, 18 cm i diameter, vilken du har klätt med bakplåtspapper både i botten och på sidorna. Låt bakplåtspappret vara högre än formens kant då botten blir ganska hög.
Grädda den i nedre delen av ugnen, 175°, i ca 30 minuter.
Låt den svalna något innan du stjälper upp den.
Låt svalna under bakduk.
 
Vaniljkrämsgrädde
  • 200 gr vaniljkräm, se recept nedan
  • 400 gr vispgrädde, ca 4 dl 
Vispa grädden till en ganska fast konsistens.
Blanda ner vaniljkrämen till en slät smet.
 
Vaniljkräm
  • 500 gr mjölk
  • 2 st vaniljstänger. delade
  • 120 gr äggulor
  • 125 gr strösocker
  • 40 gr maizena
  • 50 gr smör
Koka upp mjölk, de delade vaniljstängerna och 50 g av sockret.
Tag från värmen och låt stå 5-10 minuter.
Plocka upp vaniljstängerna och skrapa ur alla frön.
Vispa äggulorna, resterande av strösockret samt maizena så det blir luftigt.
Vänd ner i vaniljmjölken.
Koka upp vaniljkrämen under omrörning och låt koka i ett par minuter tills den tjocknar.
Tag bort kastrullen ifrån värmen.
Blanda ner smöret och sila krämen genom en finmaskig sil.
Kyl vaniljkrämen.
 
Citronmascarpone
  • 1 dl lemon curd
  • 1 burk mascarpone
  • 2 dl vispgrädde
Blanda samman lemon curd och mascarpone i en bunke.
Vispa grädden ganska fast.
Vänd ner grädden i lemon curdsmeten.
 
Mjölkchokladfluff
  • 3 dl vispgrädde
  • 180 gram mjölkchoklad
Värm grädden försiktigt i en kastrull, den får INTE koka.
Smält mjölkchokladen i grädden.
Låt blandningen bli kall, låt den helst stå i kylskåp över natten.
Vispa den med elvisp till ett krämigt fluff.
 

Smörkräm
  • 300 gr rumsvarmt smör
  • 6 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • knappt 1 dl kokhett vatten
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en krämig massa.
Tillsätt det heta vattnet lite i taget och låt sedan allt vispas samman på hög hastighet i ca 5-7 minuter.
 
Dekorationer gjorda i sugarpaste.
 
Montering
Dela botten i tre delar. 
Bred eller spritsa mjölkchokladfluffen på den första bottendelen.
Täck med del nummer två.
Spritsa eller bred ett lager med citronmascarpone på den och sedan ett lager med vaniljkrämsgrädde ovanpå.
Täck med den tredje och sista bottendelen.
Bred ett lager med smörkräm över tårtan.
Dekorera med valfria dekorationer gjorda i sugarpaste och smörkräm.
Snön, gräset och vattnet är färgad smörkräm.
Löparstigen är krossat kex samt små små gråa "stenar" gjorda av sugarpaste.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ett riktigt pilljobb att göra men så himla roligt. För att visa alla ställen de varit på och genomfört de olika momenten så gjorde jag olika vägskyltar med "ortsnamn" på och de olika distanserna i kilometer. Dessa skyltar fick tryckta bokstäver och siffror och när jag höll på med det så kände jag hur mycket de måste ha kämpat för att kunna genomföra de olika distanserna. Bra jobbat tjejer!!!
 
Ta hand om dig!