Vaniljrutor och husdrömmar
Att vara en flitig tårtbakare innebär också att det blir en hel del rester. Det kan vara allt från vispad grädde till smörkräm eller vaniljkräm och allt där i mellan. Beroende på vad det är så är det lite olika hur jag tar hand om dessa rester och vad som ska bli av dem. Är det större mängder smörkräm så brukar jag frysa in den och ta fram efter behov, ja vad det nu kan innebära men till exempel att spackla en tårta eller smaksätta den och baka biskvier. Grädde är lite olika vad som händer där men då grädde torkar så fort så kan det hända att det blir en liten snabbakning av en kladdkaka eller liknande för att den ska gå åt. Vaniljkräm är något som jag kan hitta på lite allt möjligt med allt från desserter till smaksättare i kakor.
Den här gåmgen blev det en del vaniljkräm kvar efter att jag hade bakat både gräddtårta, här, eller Tjejklassikertårta, här, så utan att tveka fick det bli något gott av denna rest. Jag gillar verkligen vaniljhjärtan men tycker att det är lite pilligt att baka dem och med tanke på det jobb jag hade lagt ner på de två tårtorna så ville jag göra något lite enklare bakverk. Något som smakar lika gott som vaniljhjärtan men bakas i långpanna är vaniljrutor. I orginalreceptet ska det vara vaniljkvarg egentligen men jag valde att byta ut den mängden rakt av mot vaniljkräm samt öka mängden lite av creme fraichen. Fungerade jättebra och med tanke på hur god vaniljkrämen är innan den blandas ut med något annat, så går det helt enkelt inte att misslyckas.
 
 
Vaniljrutor 
Deg
  • 250 gram smör
  • 5 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1½ tsk bakpulver
Kör samman alla ingredienser i en matberedare med kniv.
Dela degen i två delar och tryck ut den ena delen i botten på en smord långpanna, ca 20x30 cm.
Gör fyllningen.

Fyllning 

  • 2 dl vaniljkräm
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 ägg
  • 1½ dl strösocker
  • 1½ tsk vaniljsocker
Blanda samman alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Häll fyllningen över botten i långpannan.
Ta resterande av degen och smula över den över kakan i ett jämnt lager.
Grädda kakan i mitten av ugnen, 200°, i ca 30 minuter.
Pudra över florsocker när kakan svalnat och skär den i lagom stora rutor.
 
 
 
 
Ikväll börjar ett av mina favoritprogram på TV, nämligen Husdrömmar. Jag gillar verkligen Pernilla Månsson Colt och framförallt hennes kollega Gert Wingårdh. Han har gett mig ett av mina favoritcitat som jag har på min anslagstavla och som jag brukar tänka på ibland när livet inte alltid känns helt rättvist i alla lägen.
 
"Livet har inga ritningar."
 
 
 
För hur vi än försöker att planera och styra upp våra liv så är det något som kommer i mellan. Det är det som kallas livet och vi borde lära oss med åldern att det finns inget sätt som vi kan styra vårt öde. Det som händer det händer och vi kan bara se till att göra det bästa av det som sker. 
 
Ta hand om dig!